A Terror Házát működtető közalapítvány is vagyonkezelővé alakul át

2021. április 21. – 09:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Semjén Zsolt kedd éjjel adott be egy törvényjavaslatot, ami közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyá alakítaná át a Schmidt Mária-féle Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványt, ami többek között a Terror Házát is működteti. A törvényjavaslat szövege „a XX. századi magyarországi, valamint közép- és kelet-európai történeti, politikai és társadalmi kutatásokkal, ezen belül különösen a kommunizmus és a kelet-közép-európai diktatúrák XX. századi történetének feltárásával és bemutatásával kapcsolatos közfeladatok folyamatos ellátásával” indokolja az átalakítást. Az alapítvány elnöke Kapronczay Károly, Schmidt Mária pedig a főigazgató.

A kormány eddig tucatnyi hasonló vagyonkezelő alapítványt hozott létre, az állami fenntartásból kikerülő modellváltó egyetemek is ilyen konstrukcióban működnek a jövőben. A kormányhoz sok szálon kötődő Batthyány Lajos Alapítvány szintén közérdekű alapítvánnyá alakult át néhány hónapja. A Mol-Új Európa nevű közérdekű vagyonkezelő alapítványt papíron azért hozta létre a kormány, hogy a sportot, a kultúrát, az egészségügyet és a környezetvédelmet támogassa. A célokhoz vagyont is kapott az alapítvány, övé lett a Mol-részvények 10,48 százaléka. (Ennek lehetséges következményeiről ebben a cikkükben írtunk.)

A Demeter Szilárdhoz köthető Magyar Kultúráért Alapítvány több tízmilliárdos ingatlanvagyonnal jön létre, az erről szóló törvényjavaslat szerint a Zichy-kastély, a Bem rakparti Andrássy-palota, az alkotóházakat és művésztelepeket birtokló Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. és egy kétmilliárdos, újságíróképzésre szakosodott állami cég is az alapítvány kezébe kerül. A Jövő Nemzedék Földje Alapítvány mező- és erdőgazdasági földeket kezel majd, és agrárképzéssel fog foglalkozni, ide kerülne a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság vagyona is.

Az az állami vagyon, amit a kormány odaad ezeknek az alapítványoknak, többé nem klasszikus közpénz, azzal a továbbiakban a – mostani kormány által kinevezett – kurátorok gazdálkodnak, ráadásul egy törvénytervezet szerint a vagyonkezelő alapítványok működésére vonatkozó szabályok többsége csak kétharmaddal lesz módosítható, a kuratóriumok megkapják az alapítói jogokat, és e rendelkezés visszavonhatóságát a törvény megtiltja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!