Majka: Szijjártó megígérte, hogy zeneipari meglátásaimat eljuttatja a megfelelő személyekhez

2021. április 20. – 16:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A külügyminisztériumban találkozott Szijjártó Péter és Majoros Péter, azaz Majka még hétfőn. A találkozásról a külügyminiszter posztolt egy képet, amihez azt írta: „Egyszerre voltunk covidosok. Mindketten rendesen elszenvedtük. Most már abban reménykedünk, hogy minél előbb mehetünk koncertre. Ő énekelni, én hallgatni.”

Kerestük Majoros Pétert is, akit megkérdeztünk a Szijjártó Péterrel közös találkozója miértjéről. Majka azt mondta, hogy van egy személyes kapcsolatuk a külügyminiszterrel, és már hónapokkal ezelőtt megbeszélték a mostani találkozót.

„Az elmúlt egy évet beszéltük ki zeneipari szempontból. Elmondtam neki, hogy én hogy láttam az elmúlt egy évet, és szerintem hogyan lehetne segíteni ennek az iparágnak, ami nehéz helyzetbe került a járvány miatt” – nyilatkozta Majka a Telexnek.

Azt is mondta, hogy a többi közt a katázó előadók problémájára hívta fel a figyelmet, az élőzenei rendezvényekre vonatkozó 27 százalékos áfakulcs csökkentéséről is beszélt, illetve a raktárkoncertekkel kapcsolatos balhékat is szóba hozta.

„Beszéltem több zenekarral és menedzsmenttel is arról, hogy szerintük milyen lépések kellenek ahhoz, hogy a kormány segíteni tudjon ezen az iparágon. Ezeket beszéltük át Szijjártóval” – mondta, és kitért arra, hogy attól még, hogy gyakran fogalmaz meg nagyon erős kritikát a kormánnyal szemben, még egyáltalán nem tartja ördögtől való ötletnek, hogy leül szakmai diskurzusra a kormány egyik képviselőjével.

„Azt az ígéretet kaptam, hogy a meglátásaimat felterjeszti a megfelelő szervekhez és személyekhez, mert a részükről is van egy olyan cél, hogy szeretnének segíteni ezen az ágazaton” – zárta rövidre a telefonos beszélgetést.

A nagy raktárkoncerttrükk: segítségbe csomagolt NER-nyomulás

A koronavírus tavaly decemberig legalább negyvenmilliárd forintos bevételkiesést okozott a magyar zeneiparban, amely 2019-ben még 73 milliárd forint bevételt ért el, 2020-ban viszont elveszítette piacának körülbelül a 60 százalékát. Pedig 2019 rekordév volt. Akkor a magyarországi zeneipar 18 milliárd forinttal nagyobb bevételre tett szert, mint a szabad forgalmú könyvpiac, és már a 164 milliárdos magyarországi filmgyártásból származó jövedelem felét is megközelítette.

Még tavaly augusztusban derült ki, hogy 5,3 milliárd forintot ad a kormány egy Raktárkoncert elnevezésű programsorozatra, amellyel a koronavírus-járvány miatt csőd szélére került hazai zeneipart igyekeztek megsegíteni. A papírformával szemben végül nem a könnyűzenében kifejezetten aktív Demeter Szilárd és az általa vezetett Petőfi Irodalmi Múzeum, hanem az Orbán Ráhel-féle Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kapta meg a projektet, az MTÜ aztán a lebonyolítással az Antenna Hungáriát, a Visual Europe Groupot, illetve kisebb szervezőket bízott meg. A fellépőket három halmazra osztották (fesztiválzenekarok, cigány- és mulatós zene, régi veteránok), az ő kiválasztásukat a Volt Produkció (fesztiválzenekarok), Rózsa István (veteránok) és Fásy Ádám (mulatós) intézte. Az korábban kiderült, hogy a Rogán Antal-féle Miniszterelnöki Kabinetiroda kérte fel a voltosokat a munkára.

Később aztán a Telexen kiderítettük, hogy a zenészeknek szánt 5,3 milliárd forint több mint fele az Antenna Hungáriához (AH) vándorol, egy olyan állami céghez, amelyet a 2017-es budapesti vizes világbajnokság óta elkezdtek állami megrendelésekkel felhizlalni, hogy a szintén a NER-közeli Visual Europe Grouppal (VEG) szép lassan kiszorítsák a járvány miatt munka nélkül maradt konkurenciát a piacról. De nem csak az AH és a VEG járt jól, a Rogán köreihez tartozó Balásy Gyula cége, a Lounge Group kapta például a raktárkoncertek kommunikációval kapcsolatos munkáit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!