Május 2-án nyitnak a református templomok is

2021. április 14. – 18:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A református templomok május 2-i nyitását kéri a gyülekezetektől a Magyarországi Református Egyház zsinatának elnökségi tanácsa. A döntést a „javuló járványhelyzetre és az egyre nagyobb átoltottságra” alapozzák.

„Hosszú ideje vagyunk bezárva, sokan várjuk már azt a pillanatot, amikor ismét találkozhatunk közösségeinkben”

– fogalmaztak az MTI-nek küldött közleményben, de azért felhívták az egyháztagok figyelmét arra, hogy a „járvány továbbra is velünk van”.

Az elnökségi tanács azt kéri, hogy a nyitást „józanul, megfontoltan, valamennyi járványügyi intézkedést szigorúan betartva” és fokozatosan hajtsák végre. Arra is figyelmeztetnek, hogy a hosszú gyülekezeti éneklés növeli a fertőzés kockázatát.

A Magyarországi Református Egyház zsinatának elnökségi tanácsa március 5-én döntött úgy, hogy 8-ától szüneteltetik a nyilvános istentiszteleteket és a gyülekezeti alkalmakat a református templomokban. Azt javasolták a gyülekezeteknek, hogy digitális eszközök segítségével tartsanak istentiszteleteket és gyülekezeti alkalmakat.

A katolikus templomok a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntése alapján nyitva tarthattak, ám a megyés püspökök felmentést adhattak a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól. Sőt, akár úgy is dönthettek, hogy nem tartanak nyilvános miséket.

Április elején a római katolikus, a református és az evangélikus egyház közösen kérte Pintér Sándor belügyminisztert, hogy a pedagógusokhoz hasonlóan a lelkészeket is vegyék előre az oltási tervben. A kormány nemet mondott a kérésre, az Emmi azt válaszolta az ATV-nek, hogy az oltások az oltási rend szerint zajlanak, és akkor még a regisztrált időseknél tartottak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!