A katolikus templomok nyitva tarthatnak, a református templomok viszont zárnak

2021. március 5. – 11:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Noha számos, egyelőre nem pontosított szolgálatásnak szünetelnie kell és adott boltoknak is zárva kell tartaniuk március 8. és március 22. között a pandémia harmadik hulláma miatt, a katolikus templomokat továbbra sem zárják be. Nyilvános istentiszteleteket is lehet tartani, de a megyés püspökök felmentést adnak a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól – tájékoztatta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia pénteken az MTI-t.

„A koronavírus miatt meghirdetett veszélyhelyzetben a templomok mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak, ezért templomainkat továbbra is nyitva tartjuk”

– hangsúlyozták. Kitértek arra is, hogy a nyilvános istentiszteletek csak a hatósági kijárási és egyéb korlátozásokkal összhangban végezhetők, figyelembe véve a járványügyi előírásokat, különös tekintettel a fertőtlenítőszerek használatára, a maszk viselésére és a védőtávolság megtartására.

Az Egyházi Törvénykönyv előírásai szerint a megyés püspök, ha úgy ítéli meg, felmentést adhat a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól. Ezt a felmentést a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megyés püspökei megadják. A húsvéti szertartásokról a testület később hoz döntést.

Frissítés 16:51-kor: Az Egyházi Törvénykönyv értelmében az egyes megyés püspökök ettől eltérő rendelkezéseket is hozhatnak. Így született meg az a döntés, hogy Esztergom-Budapesti Főegyházmegye és az Egri Főegyházmegye területén március 8-ától a nyilvános istentiszteletek szünetelnek, a hívek a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alóli felmentést kaptak.

A református templomokban szüneteltetik a nyilvános istentiszteleteket

Magyarországi Református Egyház zsinatának elnökségi tanácsa pénteken úgy határozott, hogy hétfőtől szüneteltetik a nyilvános istentiszteleteket és a gyülekezeti alkalmakat a református templomokban.

A döntés értelmében március 8. és 26. között minden személyes jelenléttel járó istentisztelet, gyülekezeti alkalom és összejövetel szünetel.

A zsinat elnökségi tanácsa azt javasolja a gyülekezeteknek, hogy digitális eszközök segítségével tartsanak istentiszteleteket és gyülekezeti alkalmakat. Emellett arra kérnek minden lelkipásztort és presbitériumot, hogy „ebben a rendkívüli helyzetben is találjanak módot a bajba jutottak, betegek és magányosok lelki támogatására, és nyújtsanak segítséget az erre rászorulóknak”.

A nagyheti és húsvéti istentiszteletek rendjéről március 26-án dönt az egyház vezetése.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!