Kínai titkosügynökökről kérdezett Ungár a parlamentben, az államtitkár szerint büszkék lehetünk, hogy a Fudan minket választott

2021. április 12. – 17:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Felkészült-e a magyar kémelhárítás a Fudan egyetem miatt ide érkező kínai titkosszolgálati szereplőkre, hogy lehet az, hogy a kormány nem látja a nemzeti szuverenitás csorbulását a kínai egyetem magyarországi képzésének indulása miatt? – ezeket a kérdéseket tette fel a parlament hétfői ülésén Ungár Péter, az LMP képviselője.

Ungár arról beszélt, hogy a Fidesz sokszor hangoztatta, az ország legértékesebb vagyonának a nemzeti szuverenitást tekinti, és ebben az ellenzéki képviselő szerint mindenki egyet is tud érteni ma a parlamentben. A nemzeti szuverenitást sértő dolgok a Fidesznél „dinamikusan változnak”, ebben kettős mércét alkalmaz a kormánypárt – mondta.

A képviselő felidézte, a kínai egyetem budapesti kampuszának felépítésére 540 milliárdos hitelt vesznek fel, tehát szerinte több pénzt fognak erre költeni, mint amennyi a 2019-es magyar felsőoktatási büdzsé volt összesen. Ráadásul a Ferencvárosba tervezett Diákváros helyett, annak helyén épül meg a kampusz. „Tehát ahelyett, hogy a magyar közpénzt magyar diákokra és magyar kollégiumokra költenék, a magyar közpénzt a kínai kommunista párt egyetemére fogják költeni” – mondta Ungár.

A képviselő beszélt arról is, hogy a Fudan egyetemen diplomata képzés lesz. Szerinte nem kell nagy „konteósnak” lenni, hogy „egy külföldről felügyelt diplomata képzés jelentősen sérti a nemzeti szuverenitást”. Ungár szerint a Fudan nagyobb büdzséből fog gazdálkodni, és több diplomatát fog képezni, mint az összes többi hazai nemzetközi kapcsolatok képzés Magyarországon.

Mint mondta, 2019-ben a Kínai Kommunista Párt kivette a Fudan chartájából a gondolatszabadságot és a tudományszabadságot, viszont beleíratta, hogy a marxizmus-leninizmus tanainak meg kell felelni, és azt is, hogy a Kínai Kommunista Párt érdekeit követni kell.

Mindezekkel kapcsolatban Ungár arról kérdezte a kormányt, hogy egy ilyen egyetem szolgálja-e azt, hogy olyan diplomatákat képezzenek, akik Magyarország nemzeti érdekeit képviselik. És

megkérdezte azt is, hogy felkészült-e a magyar kémelhárítás arra a plusz teherre, hogy az idejövő kínai tanárokat, kínai diákokat és a velük érkező titkosszolgálati szereplőket elhárítsa, feltérképezze, egyáltalán van-e erre kellő számú ember az elhárításban, aki egyáltalán beszél kínaiul.

Ha Nyugat-Európában egy egyetemen betiltanak egy könyvet, vagy azt mondják egy szerzőre, hogy nem lehet tanítani, „akkor az Origótól a Mandineren át az összes megyei lap elmondja, hogy Nyugat-Európában véget ért a tudomány szabadsága.” „Garantálni tudják-e, hogy a Fudan egyetemen elhangozhat az, hogy Tienanmen-tér, vagy elhangozhat-e az, hogy a kommunista terrornak hány áldozata van” – tette fel a kérdést Ungár, aki nem érti, hogy-hogy nem látja a nemzeti szuverenitás csorbulását a Fudan egyetem ügyében a kormány.

Büszkék lehetünk, hogy a Fudan idejön

A kérdésre a kormány nevében Schanda Tamás államtitkár válaszolt. Szerinte furcsa, amikor a baloldal felsőoktatási kérdéseket kezd el boncolgatni, hiszen Ungár „szövetségesei” voltak azok, „és éppen ezért ön is azért küzd” – mondta Schanda, hogy tandíjat vezessenek be a magyar felsőoktatásban.

Az államtitkár szerint a baloldal eladósította az egyetemeket, „mi pont, hogy vagyonhoz juttattjuk őket, szabadabb és jobb működést teszünk lehetővé” – mondta. Ungár mondatait sajátosan értelmezve arról beszélt, hogy az LMP-s képviselő kérdéseinek lényege az volt, hogy érdeke-e a magyar embereknek, hogy a hazai felsőoktatás jobb legyen. Ez Schanda szerint érdeke a magyaroknak, ezért költ a kormány 1500-2000 milliárdot a magyar felsőoktatás fejlesztésére.

Szerinte érdeke a magyar embereknek, hogy megjelenjenek nálunk olyan egyetemek, amik sikeresek a nemzetközi versenyben. Schanda szerint a Fudan a világ 34. legjobb felsőoktatási intézménye. Büszkék lehetünk, hogy a Fudan Magyarországot választotta, hogy Kínán kívüli első kampuszát itt hozza létre – mondta. A felsőoktatási képzésen túl is sok kutatás tud majd megvalósulni a Fudan miatt, amiből komoly beruházások lehetnek – mondta.

Kémkedés, nemzetbiztonsági aggályok

A Direkt36 nyomán a Telex is megírta, hogy kínai hitelből, már előre kiválasztott kínai céggel építteti majd a magyar kormány az egyetem kampuszát Budapesten – a több mint 500 milliárd forintos beruházás rengeteg elemében hasonlít a Budapest–Belgrád-vasútvonal kínai szerződéseire.

A Fudan Egyetem megjelenése sokakat felháborított, főleg azért, mert a kormány támogatja a külföldi egyetem beköltözését, míg a CEU-t elüldözte. A két egyetem egyébként hasonló szakokat indított/indít Budapesten. Ráadásul az építkezésre bejelentkező Kínai Állami Építőmérnöki Vállalatot az elmúlt években a világ számos táján gyanúsították meg korrupcióval és kémkedéssel.

Sőt, nemzetbiztonsági aggályok magával a sanghaji Fudan Egyetemmel szemben is felmerültek. Ahogy a Direkt36 korábbi cikkéből kiderül: az egyetem együttműködik a kínai hírszerzéssel, külön kémiskolát működtet, és a Kínai Kommunista Párt elitképzőjeként a Fudan tanárainak és hallgatóinak legalább negyede párttag.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!