Medgyessy Péter szerint a DK hibát követett el, amikor a keleti vakcinák ellen kampányolt

2021. április 10. – 16:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az MSZP EP-képviselője, Ujhelyi István Medgyessy Péter egykori miniszterelnökkel készített beszélgetést. Ebben Medgyesssy elmondja, hogy októberben ő és a felesége is koronavírusos lett, viszonylag enyhe tünetekkel vészelték át a fertőzést, néhány hete pedig megkapták az oltásokat is. A volt miniszterelnök szerint a világon egyetlen kormány sem kezelte jól a járványt, aminek az az oka, hogy teljesen ismeretlen helyzetet teremtett a koronavírus. A magyar kormány teljesítményéről azt mondta, hogy az első hullámot még jól kezelték, később azonban késve hozták meg a szükséges intézkedéseket, és a kommunikációjuk is „pocsék volt”, nem beszéltek eleget az oltás fontosságáról.

Úgy gondolja, hogy a választások közelsége miatt még jó ideig napirenden lesz a kormány kampánya, miszerint az ellenzék oltásellenes. (Erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.) Ezt károsnak nevezte Medgyessy, de hozzátette, hogy a DK hibát követett el, amikor arra biztatta az embereket, hogy ne fogadják el a kínai és az orosz vakcinát az uniós engedély hiányában, még ha jószándékúan is akartak eljárni.

Utólag bocsánatot kellett volna kérniük ezért, amikor látszott, hogy európai összevetésben is jól halad a magyar oltási program.

A Fudan Egyetemről úgy vélekedik Medgyessy, hogy egy jó kezdeményezés, de valahol „eltorzult” a projekt. Nemzetbiztonsági szempontból nem tartja aggályosnak a kínai egyetem ide jövetelét, bármelyik egyetem lehet kémközpont, mondta. Tudáspolitikai szempontból is jó lépés lehet a Fudan Egyetem megépülése, mivel a világ legjobb 40 egyeteme között van, sok tudást, kutatást hozhat Magyarországra.

A Telex is írt arról, hogy kínai hitelből, már előre kiválasztott kínai céggel építteti majd a magyar kormány a Budapestre tervezett kínai egyetem kampuszát. A több mint 500 milliárdos beruházásból mintegy 100 milliárdot fizetne előre a magyar állam, a többit vagy euró-, vagy jüanalapú kínai hitelből fedeznék. A Budapestre tervezett kínai egyetem körüli kérdéseket ebben a cikkünkben járta körül Bőgel György és Mátyás László, a Közép-európai Egyetem docense, illetve tanára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!