„Internálják majd az újságírókat?” – az osztrák újságírót lejárató közmédiás anyag is szóba került a parlamentben

2021. április 8. – 12:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön napirend előtti felszólalásokkal folytatódott a parlament aktuális ülése. Brenner Koloman jobbikos képviselő felszólalásában előkerült annak az osztrák újságírót lejárató közmédiás anyagnak az ügye, amiről a Telex számolt be szerdán.

Brenner arról beszélt a közmédia „Kérdésekkel provokált az újságíró” szalagcímét idézve, hogy nem, ez nem az észak-koreai híradóban jelent meg, hanem az M1-en. Abban a közmédiában, amelyet 120 milliárd közös adóforintból működtetnek – mondta. „Nem érzik ennek a rettenetesen szégyenletes mivoltát? Mi lesz a következő lépés, esetleg internálják majd az újságírókat?” – kérdezte.

Majd felidézte azt a közmédia egyik szerkesztőségi értekezletéről kiszivárgott hangfelvételt is, amelyen Bende Balázs, a közmédia külügyi kabinetjének vezetője egyebek mellett arról beszél, hogy „az intézményben nem az ellenzéki összefogást támogatják”.

Ráadásul 2010 óta a Médiatanácsban is kizárólag fideszes delegáltak vannak – tette hozzá Brenner, aki a Médiatanács tagjait választó bizottság ellenzéki alelnöke, így „közelről kísérhettem végig azt a hihetetlen arroganciát, azt a hihetetlen hatalmi gőgöt, amivel önök szépen lemenedzselték azt, hogy annak ellenére, hogy az öt ellenzéki frakció megegyezett azokban a szakértőkben, amelyeket az ellenzék kívánt a Médiatanácsba delegálni, az öt frakció egyetlenegy szakértőben meg tudott egyezni, de önök ezt az egyetlen egyet nem engedték be”. Brenner szerint ez azért van, mert attól tartanak, hogy ha egy nem fideszes kötődésű jelölt is lenne ott, akkor az „összes bűnös üzelmükre fény derülne”.

Majd felidézte, hogy 2018-ban a magyarországi választások tisztaságát figyelő EBESZ arra a megállapításra jutott, hogy a választások ugyan szabadon zajlottak, de nem fair módon, éppen a torz médiaviszonyok miatt – mondta, majd hozzáfűzte: „Önök leépítették a polgári demokráciát.” Szerinte ezekben a viszonyokban majd a Jakab-kormány hoz változást 2022-ben.

Már százszor eltemették a magyar sajtószabadságot

A kormány részéről Dömötör Csaba államtitkár válaszolt, aki szerint az ellenzékiek már százszor eltemették a magyar sajtószabadságot, pedig korábban az Európai Bizottság is azt mondta, hogy a magyar szabályozás rendben van. A médiafelügyeleti delegáltakkal kapcsolatban felidézte, hogy szerinte 2010 előtt ültek pártdelegáltak a testületben, ilyen volt például Ujhelyi István – mondta.

Dömötör egyébként természetesnek tartja, hogy vita van a magyar médiaviszonyokról. Szerinte a magyar sajtó sokszínű, mindenki megtalálhatja a saját ízlésének, világnézetének megfelelő médiumokat. A magyar nyomtatott sajtótermékek száma például 2013-ban 3200 volt, most a 7000-et közelíti, és „televízióból is több van. Az internetes portálok száma 40 százalékkal emelkedett, ma 3-4 ezer között van.”

Sokkal sokszínűbb ma a magyar nyilvánosság, mint korábban

– hangsúlyozta.

Ráadásul ha megnézzük azokat a médiumokat, amelyek azt állítják magukról, hogy a legnagyobbak, „azok kivétel nélkül mind kormánykritikusak”. Mint mondta, a Jobbik pártalapítványa közvetlenül, százmilliós tételben finanszíroz Jobbik-közeli portálokat, ezek között lejáratóoldal is van, és olyan portál is, amely megemlékezett Adolf Hitler születésnapjáról.

Az egyes szerkesztőségek munkáját persze semmiképpen sem szeretné minősíteni. „Önök ezzel máshogy vannak, és ez nemcsak szóbeli minősítést jelent, hanem személyes nyomásgyakorlást is – mondta. – Nem mi rontottunk be szerkesztőségbe, hanem önök. Nem mi törtünk be tévészékházba, hanem önök. Nem mi beszélünk arról, hogy el kellene tiltani újságírókat akár évekre, hanem önök. Nem a kormánypártok vezetői bojkottálnak egyes televíziókat, hanem a baloldali vezetők.” Ha van politikai erő, amely fenyegeti a magyar nyilvánosság sokszínűségét, az a baloldal – tette hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!