Az államtitkárnak nekiszegezték a kérdést: csak nem a foci-Eb miatt nyitunk ilyen járványhelyzetben?

2021. április 7. – 18:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Jobbik eléggé nyomja azt a sugalmazást, hogy a Magyarországon is rendezendő foci-Eb miatt ragaszkodhatott esetleg Orbán Viktor a nyitáshoz még a rossz számok ellenére is, Hadházy Ákos is posztolt erről kedden, és ez a Facebookon is eléggé terjed különböző ellenzéki csoportokban, oldalakon, a kommentelőkről nem is szólva. Lapunk itt írt erről hosszabban.

Szerdán a parlamentben a jobbikos Rig Lajos ezt konkrétan meg is kérdezte az azonnali kérdések között a kormánytól (a teljes parlamenti közvetítést itt olvashatja).

Felszólalását azzal kezdte, hogy egészségügyi világnap van, köszönet jár az egészségügyben dolgozóknak. Azt mondta, 311 ember halt meg, „ez nem túl kecsegtető”, ráadásul a harmadik hullámban a vírus gyorsabban terjed, sok fiatalt érint, sokan vannak kórházban. „Azt is láthatjuk, hogy – és ez a legfurcsább – dátumbeli egybeesés van a foci-Eb döntési pontjai között és a hazai lazítás között.” Április 7-ig kellett jelezni az UEFA-nak az adatokat, illetve 19-ig kell jelezni, hány nézőt tudnak fogadni a meccseken. 19-én nyitnak az iskolák egy olyan járványhelyzetben, amit a járványügyi szakemberek sem tudnak értelmezni.

„Nyugtasson meg államtitkár úr, hogy nem egy fociimádó miniszterelnök hóbortja miatt lesznek a következő áldozatok.”

Rétvári Bence azt mondta, valóban megbecsülés jár az egészségügyi dolgozóknak, és elmondta, milyen béremelést kapnak az orvosok és ápolók. „Ami a nyitást illeti, az ön frakcióvezetője, Jakab Péter február 15-én, a harmadik hullám felívelő időszakában azt mondta, nyitni kell, nyitni kell, különben végleg bezárunk. Képviselőtársa, Nunkovics Tibor erre pár nappal azt mondta, itt az ideje a szabályozott nyitásnak. Akkor, amikor napról napra emelkedtek a számok. Frakciótársa, Dudás Róbert szintén pár nappal később azt mondta, itt az ideje, hogy elmozduljunk a nyitás felé. Ez lett volna a felelőtlenség.”

Rig Lajos erre azt mondta, párttársai a vendéglátóipari egységekre gondoltak akkor. Hozzátette: emlékezzünk, hogy az első, második hullám alatt engedtek sportrendezvényeket, meghatározott számú nézőkkel. „A meghatározott szám megvolt, de a járványügyi szabályok betartása nem volt meg. Ennek a hozadékát láthattuk aztán a fertőzöttek, halottak számának emelkedésében”, mondta. „Most a kérdés az, hogy van 2,5 millió beoltott, de közülük egymilliónak van védettsége, indokoltnak tartja-e, hogy az iskolák kinyissanak.”

Rétvári azt mondta, még megdöbbentőbb ez a magyarázat, hogy nem az iskolák, hanem az éttermek megnyitásáról beszéltek. Akkor, amikor a brit vírusmutáns bejutott az országba. „Mi arra törekedtünk, hogy minél több embernek védettséget biztosítsunk, oltásra buzdítottunk ellentétben a baloldallal.” Hozzátette: zajlik a pedagógusok oltása, hogy nyitásra védettséget kapjanak.

Vagyis a focis kérdést elengedte a füle mellett Rétvári, és Rig sem forszírozta aztán.

Az ülésen korábban a párbeszédes Szabó Tímea is utalt erre pár mondatban egy hosszú napirend előtti felszólalásban. „Véletlen egybeesés lenne, hogy Orbán pályázni akar a nyári foci-Eb-re? 20-30 ezres meccseket akar rendezni?” – tette fel a kérdést, ekkor a parlament padsoraiból felhördülést, bekiabálásokat lehetett hallani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!