Müller: Ha a lakosság kellő fegyelemmel kibírja a húsvétot, akkor a járvány a közeljövőben tetőzhet

2021. április 2. – 14:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bár a húsvéti hosszú hétvége alatt, a járvány erősen tomboló harmadik hullámában az operatív törzs négy napig nem jelentkezik, pénteken azért Müller Cecília még megszólalt a közmédiában, bár újat nem mondott.

Arról beszélt, hogy a vírus nem foglalkozik azzal, hogy húsvét van, ezért aztán mindenki ünnepeljen a lehető legszűkebb családi körben. Itt azért röviden emlékezzünk meg arról az emlékezetes pillanatról, amikor Müller a tavalyi húsvéti időszakban arról beszélt, „érdemes egy pici fertőtlenítési eljárásnak alávetni a tojást, mégpedig úgy, hogy a mechanikus tisztítást követően egy kis hipós vízben megmosogatjuk őket”. Most ilyen gondolat nem hangzott el.

Müller azt mondta, a járvány továbbra is súlyosan zajlik, még mindig magasak a megfertőződéseket, valamint a súlyos megbetegedéseket és az elhalálozást mutató adatok, noha „stabilizálódni látszanak”. Pénteken egyébként 9055 új fertőzöttet és 267 halottat regisztráltak, bár Orbán Viktor ezeket a számokat csak nagyjából sorolta fel, mert szerinte most már arányszámot kell nézni.

Müller arról beszélt, ha a lakosság kellő fegyelemmel kibírja a húsvétot, akkor a járvány a közeljövőben tetőzhet. „Sokkal kevesebb van előttünk, mint mögöttünk” – mondta.

Majd azt is mondta az MTI tudósítása szerint, hogy a „WHO főigazgatója pénteken elismeréssel nyilatkozott a magyar oltórendszerről”. Az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz csütörtökön találkozott Szijjártó Péter külügyminiszterrel, ahol azt mondta, „nagyon örülök, hogy Magyarország olyan gyorsan oltakozik, amennyire gyorsan csak tud”, majd a 24 százalékos átoltottságot meggyőzőnek nevezte. Müller erre most úgy reagált, ő maga mindaddig nem lesz elégedett, amíg nem lesz annyi beoltott, hogy a járványt megállítsák.

Müller ezután a variánsokról beszélt, szerinte a Magyarországon engedélyezett vakcinák minden jelenlegi variánssal szemben védelmet nyújtanak.

Mindent, amit tudni lehet a vakcinákról, itt szedtünk össze. Ebben azt is írjuk, a variánsok elleni hatásosságról nagyon kevés még a kézzelfogható adat, és ami már elérhető, az sem perdöntő. Jó hír, hogy a mostanra Magyarországon is dominánssá vált brit variáns ellen gyakorlatilag mindegyik vakcina hatásosnak tűnik. A dél-afrikai és a brazil variáns már keményebb diónak bizonyulhat, azonban több vakcinánál az első eredmények alapján úgy tűnik, hogy bár kevésbé, de kialakítanak védelmet ezek ellen is. A súlyos megbetegedés ellen feltehetően ezek esetében is védenek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!