Már négy gyanúsítottat hallgattak ki a menesztett helyettes államtitkár korrupciós ügyében

2021. április 1. – 10:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Már négy gyanúsítottja van az Agrárminisztérium volt helyettes államtitkárának ügyében – derült ki Polt Péter legfőbb ügyész válaszából, amit Csárdi Antal LMP-s országgyűlési képviselőnek küldött meg.

December elején vették őrizetbe Nagy Jánost. Az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára és társa ellen hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt indult akkor nyomozás.

A gyanú szerint 830 millió forintnyi vissza nem térítendő állami támogatáshoz segített volna egy mezőgazdasági vállalkozást hivatali kapcsolatai és befolyása segítségével.

Cserébe öt százalékos tulajdonrészt kapott az egyik érintett cégben, így ő is érdekeltté vált, hogy összejöjjön a beruházás. A Taby-Agro Kft-ben az államtitkáron kívül Bozsó Szilárd, Kőtelek ősszel lemondott önkormányzati képviselője, Veres Nándor, Nagykörű volt polgármestere és Wyszoczky Ferenc, törökszentmiklósi állatorvos, a helyi fociklub elnöke volt érdekelt.

Ez a cég vette meg az atkári majort, ahol Bozsó Szilárd egy másik mezőgazdasági vállalkozásával tervezett egy beruházást. Itt jött képbe Nagy János és az állami támogatás. Az ügyészség szerint az volt a terv, hogy a Taby-Agro Kft. kölcsönként biztosította volna a pályázáshoz szükséges 250 millió forintos önrészt Bozsó cégének. Öt év múlva pedig a kölcsön visszafizetése helyett az állami támogatásból felépített beruházást kapták volna vissza, így az atkári telek értéke az ügyészség szerint elérhette volna az egymilliárd forintot.

Csakhogy a terv valahol elcsúszott, a rendőrség december elején lecsapott, és egy összehangolt akció során több helyszínen is házkutatást tartottak, például átkutatták Nagy minisztériumi irodáját és otthonát. Nagyot letartóztattak, házi őrizetbe vették, és menesztették a minisztériumi posztjáról.

A másik gyanúsított információink szerint Bozsó Szilárd, akit 2019 októberében a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kőtelek önkormányzati képviselőjének választották, ám tavaly novemberben munkahelyi elfoglaltáságra hivatkozva lemondott tisztségéről.

A nyomozás során az ügyészség okirati bizonyítékokat szerzett be, kutatásokat és motozásokat hajtott végre, valamint lefoglaltak elektronikus adatokat és adathordozókat. A vádelemlésről csak a tényállás teljes tisztázása után döntenek – írja Polt. Azt nem részletezte, hogy ki a másik két gyanúsított az ügyben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!