Karácsony: Nem fogom engedni, hogy fideszes oligarchák ingatlanmutyijának kiszolgálása veszélyeztesse egy kórház működését

2021. március 31. – 16:39

Másolás

Vágólapra másolva

„A nemzeti vagyonért felelős miniszter mai válasza telis-tele van csúsztatásokkal. Úgy látszik, a kormányközeli oligarchák ingatlanmutyijának szolgálata még most is fontosabb, mint a legkiszolgáltatottabb emberek, és a kórházi kapacitások védelme” – írta Karácsony Gergely a Facebookon, válaszul Mager Andrea a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter szerdai közleményére, miszerint nem az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet költözne a Szabolcs utcai ingatlankomplexum azon épületébe, amiben a hajléktalan ellátóhely található.

Karácsony a „tisztánlátás jegyében” nyilvánosságra hozta az „elmúlt kilenc hónap hivatalos leveleit, amelyekben jeleztem, hogy a Szabolcs utcai kórház kiköltöztetése elfogadhatatlan”.

A főpolgármester azt is írta, „a nemzeti vagyonért felelős miniszter júniusig ad »haladékot«️ a hajléktalan kórház kiköltöztetésére. Én pedig újra szólok: a kórház nem megy sehova addig, amíg a járványhelyzet bármely ellátottra bármiféle veszélyt jelent. Nem megy sehova addig, amíg a kormány nem ajánl alkalmas és méltó elhelyezést a mostani ingatlan helyett. Ez a kormány dolga és felelőssége, hiszen a fővárosnak, miután a kormány 2010 után elvette a kórházakat, nincs a célnak megfelelő ingatlana, ennyi idő alatt nem is lehet ilyet létrehozni.

Engem baromira nem érdekel, miféle »költségvetési szervet«️ akar a kormány a kórház helyére költöztetni. Nem érdekel, hogy az OGYÉI-t, amely alól Habonyék áron alul kivásárolták az irodaházat, a kórház épületébe, vagy a kórház épülettömbjébe akarják-e elhelyezni, de azt biztosan nem fogom engedni, hogy fideszes oligarchák ingatlanmutyijának kiszolgálása veszélyeztesse egy kórház működését, ahol a legkiszolgáltatottabb embereket látják el”.

Karácsony szerint „az igazság az, hogy pár éve a főváros a Belügyminisztérium együttműködésével újította fel a kórtermeket, a járvány idején pedig éppen az ott dolgozók áldozatos munkájának volt köszönhető, hogy az első és a második hullámban a hajléktalan emberek körében nem alakult ki gócpont”.

Korábban Mager a közleményében azt írta, már 9 hónapja, 3 hónappal a tényleges felmondási idő kezdete előtt jelezték a főpolgármesternek, hogy a bérleti jogviszony megszűnik. A miniszter szerint Karácsony „érdemi lépéseket nem tett a helyzet megoldása érdekében”, pedig amikor értesítették arról, hogy meg fog szűnni a jogviszony, akkor épp nem volt veszélyhelyzet, mert a koronavírus első hulláma „véget ért”. A főpolgármester Mager szerint nem reagált arra, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) 2021 februárjában a járványhelyzetre való tekintettel felajánlotta egy új, 2021. április 30-ig tartó bérleti szerződés megkötésének lehetőségét.

Karácsony Gergely múlt pénteken közölte, hogy a Szabolcs utcai hajléktalankórháznak a járvány közepén költöznie kell, mert költségvetési szerv költözik a helyére. A Magyar Nemzet vasárnap azt írta, hogy a kórház épületébe az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) költözik. A Szabolcs utcai hajléktalankórház állománygyűlésén hétfőn a főpolgármester azt mondta, addig nem adják vissza kórház épületét az államnak, amíg nem kapnak cserébe egy másikat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!