Bige László: Sok eszköz van a kezemben, és ha nagyon kell, akkor fogom használni

2021. március 29. – 18:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Partizán életútinterjút készített Bige Lászlóval. A milliárdos, akiről pár éve még csak a leggazdagabb magyarok toplistáját rendszeresen forgatók tudták, hogy kicsoda, az utóbbi időben reflektorfénybe került, bár ebben neki biztosan nincs sok öröme. A műtrágyából meggazdagodott Bigéről annak kapcsán olvashatunk rendszeresen 2018 óta, hogy a különféle bűntényekkel gyanúsítják, a hatóságok tavaly decemberben őrizetbe is vették. Azóta házi őrizetben tartózkodik, emiatt a Partizán interjúja is Bige nyíregyházi otthonában készült.

Az őrizetbe vételhez egy régi időkbe visszanyúló ügy vezetett, ami többek között műtrágya-leértékelési, feketeértékesítési és hűtlen kezelési gyanúkat vizsgál, erről itt írtunk bővebben. Bige tagadja, hogy törvénytelenségeket követett volna el, az ő álláspontja szerint arról van szó, hogy egy Csányi Sándor OTP-vezérrel fennálló régi konfliktusa miatt akarják kicsinálni, és az állami szervek a NER-rel jó kapcsolatban álló Csányi érdekében vegzálják őt.

Bige László korábban nem arról volt ismert, hogy nyilvánosan politikával foglalkozna, néhány hete azonban érdekes információról adtunk hírt elsőként a Telexen: a milliárdos házi őrizetből megrendelt egy nagy mintás kutatást, amelynek eredményeit megosztotta az ellenzéki pártokkal. A kutatás nemcsak a pártok, politikusok népszerűségére és a kormánnyal való elégedettségre tér ki, de felvázolja Magyarország problématérképét is, és kijelöli, melyek azok a témák, amelyek a legjobban érdeklik az egyes szavazói csoportokat. Bige azt mondta, nem egyeztetett erről a pártokkal, magának csináltatta a kutatást, nem akar beszállni a politikába, bár szerinte „mindenki rá fogja fogni” ezt.

Gulyás Márton kérdésére a vele kapcsolatban zajló eljárásokat így foglalta össze Bige: két ember feljelentette magát, majd vádalkut kötött a rendőrséggel, és azt mondták, hogy abból a pénzből, amivel megkárosították a magyar államot, Bigének osztottak vissza, de nem kaptak cserébe semmit. Ugyanakkor szerinte az különös, hogy egy 2010-es eseményre hivatkoznak az emberek, akik a rendőrséghez fordultak, vagyis 10 évet gondolkodtak az önfeljelentésen. Bige László magabiztosan nyilatkozott az ügyekről, amelyek közül az egyik már bírósági szakaszban van:

mint mondta, egyáltalán nem tart tőle, hogy nem tudja majd bizonyítani az ártatlanságát.

Szerinte pénzt (bár „nem sok pénzt, 50-100 millió forintot”) kaphatott az egyik önfeljelentő, mint mondta, van olyan ember, aki szívesen fizetne ezért ennyit, sőt, „a fél kezét is levágná, ha ezzel árthatna neki”.

Bige szenvedélyes vadász, a beszélgetésen szóba kerültek korábbi vadászatai is, amelyeken némelykor politikusokkal együtt vett részt. Elmondása szerint ő társasági eseményként tekint a vadászatra, de sokan inkább lobbizáshoz használják: Magyarországon „mindig a magát elitnek gondoló társadalmi réteg rászokik a vadászatra, na most ezekkel nem vadásztam”, mondta. Viszont a régebbi társadalmi-politikai elittel járt vadászni elmondása szerint, és mesélt arról is, hogy 2010 előtt egyáltalán nem voltak szokatlanok a „nagykoalíciós” jellegű vadászatok, amikor mindenféle pártokhoz tartozó vezető politikusok együtt vadásztak. Egy ilyen alkalommal, amiről fénykép is kikerült (ezen többek között a KDNP-s Semjén Zsolt és az MSZP-s Hagyó Miklós volt látható), Bige szívességből végül a kaland költségét is állta (15 millió forintot), pedig állítása szerint eredetileg vendégként ment. Szívességből vállalta végül, hogy fizet, mert máskülönben az eset kellemetlenné vált volna a résztvevő politikusok számára.

Az interjú legmeredekebb állítása ezután következett. A hazai sportfinanszírozás visszásságaira terelődött a szó, amikor is Bige László azt mondta, hogy

2010 után egy ideig ő maga is évente több százmillió forinttal támogatta a Fradit – nem elköteleződésből, hanem üzletet kötött a hatalommal, hogy ezért cserébe egy számára kellemetlen adónemet eltörölnek.

Ez a gázbehozatalt sarcoló adó – amit még Kóka János gazdasági minisztersége idején vetettek ki – a gázimportőrök közül egyedül Bige cégcsoportját sújtotta igazán, gyakorlatilag személyre szóló adónemnek érezte, ezért lobbizott az eltörlés mellett. Állítása szerint

a Ferencváros szponzorálásával néhány évre sikerült is megváltani ezt, de aztán később visszahozták, ráadásul még nagyobb kulccsal, azóta nem is fizet a Fradinak.

Természetesen szóba került Bigének a Csányi Sándorhoz fűződő viszonya is. A két üzletember kapcsolatában az szokott gyakran felmerülni a közbeszédben, hogy a 90-es években Bige Csányi Sándor strómanja volt. A műtrágyakirály szerint aki ilyet mond, „az annyira buta kell hogy legyen, hogy amikor elmegy a tükör előtt, akkor saját magát lehányja”. Ő soha nem mások pénzét használta, hanem a sajátját, állítja, pusztán arról van szó, hogy „a régi idők bankvezetői közül sokan nem csak a saját fizetésükből éltek, részesülni akartak az általuk kiadott hitelekből, szívességként tekintették a kiadott hiteleket”. De mint mondja, valójában ez nem szívesség, hanem üzlet, és ő kifizette a kamatokat a hitelekre.

A közte és Csányi közötti 2008-as kenyértörésről így vallott: Csányit „egy jó csókának” tartja, akivel valójában soha nem vesztek össze, csak az OTP-vezérnek 2008 decemberében volt egy mondata, amit rossz szemmel nézett (hogy ez pontosan mi volt, nem árulta el, csak annyit: „olyasmit idézett, ahogy ők eljártak sok mindenkivel szemben,”), majd jött a január, amikor gondolkodott ezen az egyetlen mondaton, februárban pedig az OTP egyszer csak felmondta a Bige-cégek hiteleit. Ez a lépés rendkívül nehéz helyzetbe hozta a cégeket, és ezután Bige már nem akart többé beszélni Csányival, mondta. A két üzletember harcának egy frissebb fejezetéről, a KITE agrárintegrátorért folytatott harcról is szó van az interjúban, itt Bige szerint politikai közbenjárás miatt nem tudta végül megvenni a céget, de tulajdonképpen hosszú távon már nem is bánja.

Bige László azt állítja, 2010 után egyszer kért Orbán Viktortól személyes találkozót (2018-ban, az ellene zajló eljárások kezdete után), de a miniszterelnök nem adott időpontot. Ez szerinte nem normális, hiszen még a környező országok miniszterelnökei is leülnek vele ebédelni, ha kéri,

de mint mondja, ezek szerint „Orbán Viktor már döntött” az ő kérdésében. Arra a kérdésre, hogy jogállami szempontból melyik lenne a riasztóbb, ha kiderülne, hogy Orbán rendelte ezt a „megsemmisítő hadjáratot” ellene, vagy ha egy találkozás során Orbán megígérné, hogy minden el lesz sikálva, Bige csak annyit mondott: „A választ tudom, de nem mondom meg.” A milliárdos azt állítja, kétszer történt olyan, hogy megüzenték neki, hogy ha elmegy Magyarországról, szabad elvonulást kap. Ő erre azt válaszolta, hogy Romániából már egyszer elment, de innen nem fog elmenni.

A milliárdos összességében úgy gondolja, hogy azért zajlik cégei ellen és ellene ez a sok eljárás, mert szívesen megszereznék a tulajdonát, de az túl sokat ér, ezért nem szeretnék piaci áron megvenni, inkább tönkreteszik és aztán elveszik – ezzel próbálkoznak most szerinte, de nem fog sikerülni. Azt állítja, hogy erre készült már tizenkét-három éve, tudta, hogy valamikor be fog következni, így figyelt rá, hogy ne tudjanak mit felhozni ellene. A mostani, ellene zajló nyomozásokat szicíliai módszereknek tartja ugyanúgy, mint amikor az OTP hirtelen kivonta az összes hitelét a cégbirodalmából, sőt, ez a mostani szerinte még rosszabb, mert valakinek az érdekében „csatasorba állt a teljes állami apparátus”.

Arról beszélt, hogy akit ez igazából megvisel, az a családja. „Ezt nem fogom hálátlanul így hagyni, ennek meglesznek a következményei” – mondta.

Az interjú végén a nemrég készített nagy kutatás, illetve Bige esetleges ellenzéki szerepvállalása is szóba került. A műtrágyakirály azt mondta, ő alapvetően mindig politikafüggetlen volt, de „ha mindenáron át akarnak állítani egy oldalra, megtehetik”.
Ugyanakkor azoknak, akik úgy vélik, ő lehet majd a következő Simicska Lajos, az ellenzék finanszírozója, azt üzente: olyan dolgokat soha nem csinálna, mint Simicska Lajos, akivel egy lapon emlegetik. „Ő egy pártpénztáros volt, seftelt az adófizetők pénzével, olyan mélységekbe ereszkedett le, ahova én még csak be sem nézek”.

Ugyanakkor azt is leszögezte, elég sok eszköz van a kezében, és ha nagyon kell, akkor fogja használni. Bige itt a vagyonára és információkra, dokumentumokra is gondolt, de mint mondta, alapvetően azért nem ez lenne a szándéka.

Végül szóba került Mészáros Lőrinc is, akiről annyit mondott Bige László: őt legfeljebb csak sajnálni tudja, mert véleménye szerint „ő lesz ennek az első áldozata”. (Hogy pontosan minek, az nem igazán derül ki a kontextusból.)

A teljes beszélgetés itt nézhető meg:Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!