Neves gimnáziumok igazgatói kérik, hogy minden dolgozó beoltása után legyen csak nyitás, és vegyék figyelembe az érettséginél az elmúlt év nehézségeit

2021. március 26. – 11:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Neves magyarországi gimnáziumok igazgatói írtak közös állásfoglalást arról, hogy szerintük mikor lenne értelme az oktatás újraindításának, és hogy az érettséginél milyen szempontokat kellene figyelembe venni. Szerintük csak akkor nyissák az iskolákat, ha mindenki be van oltva, és az érettségiken vegyék figyelembe, hogy a diákoknak online nehezebb volt felkészülni.

A 18 aláíró gimnázium között olyanokat találunk, mint a Szent István Gimnázium, a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, a Városmajori Gimnázium, a Kós Károly Általános Iskola, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola Budapesten, valamint a miskolci Földes Ferenc Gimnázium. A teljes listát és közleményt itt tudja megnézni.

Az ÉGIG (Élenjáró Gimnáziumok Igazgatóinak Grémiuma) szerint:

A köznevelési intézmények csak azt követően nyissák meg újra kapuikat a jelenléti oktatás előtt – beleértve az érettségi vizsgákat is –, ha minden dolgozónk, aki igényelte, megkaphatta a Covid19 elleni védőoltást. Mivel az ország újranyitása sürgető feladat, készséggel felajánljuk munkánkat és együtt-gondolkodásunkat abban, hogy ez mielőbb megtörténhessen.

A mögöttünk álló rendkívüli év – a köznevelésben részt vevő felek minden erőfeszítése ellenére – komoly mentális terhelést jelentett a diákoknak, és jelentős tudásbeli hiányosságok is mutatkozhatnak az idén érettségiző évfolyamnál. Úgy látjuk, nem várható el tőlük, hogy a korábbi évfolyamok által felmutatott eredményeket érjék el az előttük álló megmérettetésen. Kérjük, hogy a döntéshozók – függetlenül attól, hogy a járványhelyzet egyáltalán lehetővé teszi-e a vizsgák részleges vagy teljes megszervezését – fontolják meg, hogy miként lehetne méltányos módon kompenzálni az idén rendes érettségi vizsgát tevő évfolyam hátrányát. Készséggel felajánljuk munkánkat és együtt-gondolkodásunkat abban, hogy kidolgozzunk erre egy részletes tervet.”

Hozzáteszik, hogy támogatnak minden olyan kormányzati és fenntartói intézkedést, amely „ebben a kiszámíthatatlan helyzetben a biztonságot erősíti és a mind hatékonyabb védekezéshez ad hathatós segítséget”.

Az érettségi idén a hivatalos menetrend szerint május 3-án kezdődik az írásbelikkel. A középiskolás diákok a tavaly novemberi szigorítások óta ismét otthon vannak, digitális tanrend alapján kellene felkészülniük középfokú tanulmányaik lezárására. Másfél hónappal a kitűzött dátum előtt ugyanakkor sem ők, sem a tanáraik nem tudják, hogy milyen körülmények között fognak idén vizsgázni, vizsgáztatni, azaz hogy pontosan mire készüljenek.

Március elején „az érettségiző diákok és tanáraik nevében” néhány végzős diák online petíciót indított azért, hogy ahogy tavaly, úgy idén se legyenek szóbeli vizsgák. Az aláírásgyűjtéshez öt nap alatt több mint 16 ezren csatlakoztak. És hogy mi szól az aláírók szerint az idei szóbeli ellen, arról itt írtunk bővebben.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár arról, hogy lesz-e idén szóbeli érettségi, azok után, hogy tavaly a koronavírus-járvány miatt csak írásban vizsgáztak a végzősök, egy csütörtökön megjelent interjúban a héten azt mondta:

„Jelenleg bizakodunk, tavaly is biztonságosan meg tudtuk szervezni a vizsgákat, ősszel a második hullám idején a szóbelik is rendben lementek, tehát normál menetrendre készülünk.”

Ehhez azt is hozzátette: „január óta ostrom alatt állunk, hogy könnyítsünk a vizsgákon”, szerinte azonban nem egyértelmű, hogy valóban könnyebbséget jelent-e az érettségizőknek, ha nem kell a szóbelire is készülniük. Ezt azzal indokolta, hogy ha valakinek rosszul sikerül az írásbelije, az szóban akár még javíthat.

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban arról beszélt, hogy az iskolában dolgozókat be kell oltani a nyitás előtt. 102 ezer iskolai dolgozóból 20 ezer van beoltva eddig, 82 ezer regisztrált iskolai dolgozót kell még beoltani, hogy nyitni lehessen – mondta Orbán, aki úgy számol, hogy ha április 10-ig beoltják őket, akkor

április 19-én újraindulhatnak az iskolák.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!