Négy percig volt követhető a megbeszélés, mert az államtitkár nem akart nyilvánosan egyeztetni a XV. kerülettel

2021. március 24. – 15:03

frissítve

Négy percig volt követhető a megbeszélés, mert az államtitkár nem akart nyilvánosan egyeztetni a XV. kerülettel

Másolás

Vágólapra másolva

Semmire sem jutottak a felek, cserébe viszont rövid volt Fürjes Balázs egyeztetése a XV. kerülettel a nyilvánosság előtt. A Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára sorra veszi az önkormányzatokat, hogy átbeszélje a járványhelyzet miatti fejlesztési ügyeket. Megbeszélése azonban csak négy percig volt követhető, mivel Fürjes elutasította a XV. kerület polgármestere, Cserdiné Németh Angéla kérését, hogy a megbeszélés nyilvánosan bonyolódjon le.

Igaz, a néhány perces, a Facebookon még nyilvánosság előtt zajló részen épp csak Fürjes és a vele együtt bejelentkező pénzügyminisztériumi és belügyminisztériumi osztályvezetők voltak láthatók, a XV. kerület nem, onnan a hang is akadozott.

Fürjes arra hivatkozott, hogy a nyilvános megbeszélés nem volt egyeztetve, és egyébként sem így tárgyalt a többi kerülettel.

Igaz, ez a kérés nem lehetett váratlan, a polgármester ugyanis keddi Facebook-bejegyzésében már jelezte, hogy kérte Fürjes hozzájárulását a nyilvános közvetítéshez. „Eddig nem kaptunk választ a kérésünkre, de remélem, hogy beleegyezik ebbe. Igen, nyilvános egyeztetést szeretnénk, amelyet itt, a Facebook oldalamon is követhetnének majd, holnap 12:30 órától. Tényleg bízom abban, hogy Államtitkár Úr is vállalja a teljesen transzparens megbeszélést, hiszen semmi titkunk nincs senki előtt” – írta akkor Cserdiné Németh Angéla. Fürjes arra hivatkozott, hogy személyesen nem kapta meg a levelet, amely csak egy kollégához jutott el.

Mielőtt azonbana nyilvános rész véget ért volna, Fürjes elmondta a kormány álláspontját.

Eszerint „az adócsökkentések miatt van konzultációs feladata az önkormányzatokkal”. „A helyi iparűzési adót azonban nem tudjuk semmiképp sem elvonásként eredményezni, mert maga az adó az elvonás, az adó csökkentése az elvonás csökkentése” – mondta Fürjes. Ennek alapján a kormány tehát nem ismeri el, hogy a kormány döntése alapján megfelezett iparűzési adó miatt az önkormányzatok bevételük jelentős részétől esnek el.

Vagy ha igen, azt „a közös teherviselés” számlájára kell írni, ugyanis „senkinek fel nem róható módon kapta oldalba Magyarországot a vírus”, amelynek a számlát sem lehet benyújtani, így az államtitkár szerint morális alapja sincs annak, hogy az önkormányzatok ezt tegyék. Eközben a kormány az autókra kirótt teljesítményadótól is megfosztotta az önkormányzatokat, nem lenullázva az adónemet, hanem állami hatáskörbe vonva azt. (A kormány önkormányzatokat érintő stratégiájáról itt olvashat bővebben, az iparűzési adó elvonásának részleteiről pedig itt tájékozódhat.)

Fürjes szerint az önkormányzatok fontos intézményei ugyan a magyar közigazgatásnak, „de azért a gondolkodásunkban prioritást élveznek a munkavállalók a vállalkozások a családok elsősorban rajtuk gondolunk segíteni”.

„Hátrébb sorolandók vagyunk mi, bizonyos szempontból bürokratikus intézmények” – mondta Fürjes, aki szerint „a fővárosi fejlesztésekben való együttműködés egyértelműen elsőbbséget élvez a működési támogatásokhoz képest”, mert azok egyrészt segítséget nyújtanak az adott önkormányzatoknak, valamint munkahelyteremtő, munkahelymegtartó képességével segítheti a kis- és középvállalkozásokat és a gazdaság újraindítását – vélte Fürjes.

„Ez határozza meg a mi logikánkat” – közölte, ám ezután, tisztázva, hogy a megbeszélés nem bonyolódhat le a nyilvánosság előtt, a megbeszélés zárt körben folytatódott, ám az sem nyúlt hosszúra: 20 perc után véget ért.

Frissítés: cikkünk előző verziójában arról írtunk, hogy maga az egyeztetés is csak négy percig tartrott, ez azonban csak a nyilvános részre vonatkozott, amely után még zajlott az egyeztetés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!