Publicus: A kormánypártiak 76 százaléka szerint politikai kapcsolat kell a Rogán-féle földvásárlási hitelhez

2021. március 23. – 12:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A baloldalhoz köthető Publicus közvélemény-kutató február 20–25. között felmérést végzett Rogán Antal feleségének tervezett földvásárlásáról, ennek eredményeiről a 444.hu írt. A felmérésben ezer embert kérdeztek meg telefonon arról, hogy mit tudnak és mit gondolnak a földvásárlási ügyről. A kutatás életkor és iskolai végzettség tekintetében reprezentatív.

A felmérés eredményei szerint:

  • A válaszolók 67 százaléka állította, hogy hallott arról, hogy Rogán feleségének családja nagy állami hitelből akart ezerhektárnyi földhöz jutni. Lebontva: az ellenzéki szavazók 84, a kormánypártiak 56 százaléka hallott erről.
  • Az emberek 87 százaléka és a fideszesek 76 százaléka szerint is politikai kapcsolat kell egy ilyen hitel felvételéhez (igaz, a felmérés erre irányuló kérdése elég irányított is volt).
  • A szerződésről értesültek közel fele hallotta azt, hogy végül az üzlet elmaradt. Lebontva, az ellenzéki szavazók 62 százaléka tudott erről, míg a kormánypártiaknak csak 46 százaléka.
  • Az ellenzéki szavazók 86 százaléka, a kormánypárti szavazók 54 százaléka mondta azt, hogy azért maradt el a földvásárlás, mert az ügyből botrány lett.

Rogán a földvásárlási ügyből kinőtt minibotrányt először úgy akarta csillapítani, hogy tíz nap hallgatás utána a Magyar Nemzetnek nyilatkozott arról, hogy az egész csak egy „hazugságokon alapuló gyűlöletkampány”, Rogán (Obrusánszki) Barbara nem vett fel hitelt, és a tulajdonába sem kerültek földek.

Két nappal később ismét a Magyar Nemzet lehozott egy dokumentumot, amelyet a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kormányhivatal ügyintézője állított ki, és azt rögzítette, hogy a szóban forgó földvásárlási ügylet nem ment át az engedélyezésen, a felek között megkötött adásvételi szerződés jóváhagyását a hivatal megtagadta. A hirtelen semmivé lett hatalmas telekvásárlás hátterét itt írtuk meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!