Rezidensszövetség: A magyar egészségügyben nincsenek inasok

2021. március 20. – 20:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A magyar egészségügyben nincsenek inasok” – jelentette ki szombat esti közleményében a Magyar Rezidens Szövetség, miután Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos pénteki, Kossuth rádiónak adott interjújában leinasozta a rezidenseket.

„A magyar egészségügyben nővérek, ápolók és számos további szakdolgozó, rezidens orvosok, házi- és kórházi szakorvosok, köztük főorvosok és professzorok, valamint az előzőek munkáját támogató fizikai és szellemi dolgozók vannak. Őket segíti most már hónapok óta egyre több orvostanhallgató (medikus) és más egészségügyi szakos egyetemi hallgató” – folytatódik a Telexnek is eljuttatott közlemény.

A határozott hangvételű szöveg ezután leszögezi: a felsoroltak munkája mind-mind elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a lehető legtöbb beteget gyógyítsák meg. Emellett hangsúlyozzák, hogy a rezidens orvosok a kórházakban dolgozó, nem nyugdíjas orvosok mintegy 20 százalékát teszik ki.

„Bízunk benne, hogy az ágazatirányításon túl az ország vezetésének legmagasabb szintjén állók is mellőzni fogják a félreérthető vagy negatívan interpretálható megfogalmazásokat megszólalásaikban. Ezek, és ahogy a sajtóban a járványhelyzet érdemi bemutatását is időnként háttérbe szorítják, a járvány csúcsán, a járványügyi betegellátás legmagasabb időszakában csak arra lehetnek alkalmasak, hogy elterelődjön a közvélemény figyelme arról, hogy a már most is minden rekordot megdöntött fertőzések és halálozások számának további növekedését, az egészségügyi ellátás végzetes túlterhelődését csak az oltások mindenki általi beadatása, elegendő vakcina rendelkezésre állásig pedig csak a kötelezően előírt védelmi intézkedéseken is túlmutató felelősségteljes egyéni magatartás tudja megakadályozni”

– áll a Magyar Rezidens Szövetség elnöke, dr. Báthori Gergő által jegyzett szövegben.

A közlemény azzal zárul, hogy annak érdekében, hogy a közvélemény hiteles képet kaphasson a Covid-osztályokon dolgozó orvosok mindennapjairól, az MRSZ új projektet indít, amelyben a rezidens orvosok beszámolóit teszik majd közzé az ellátás során átéltekről.

A miniszterelnök pénteki szavai komoly felháborodást váltottak ki, Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke például úgy fogalmazott, hogy Orbán helyett szégyelli magát, amiért elsőként az inas szó jutott eszébe róluk.

Szintén szombaton a Magyar Orvosi Kamara egy honlapján publikált rövid üzenetben köszönte meg a leinasozott kollégák munkáját. „Köszönjük nektek, rezidensek, orvostanhallgatók, ápolók és szakorvosok! Nekünk kollégák vagytok” – írták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!