Orbán Viktor leinasozta a rezidenseket

2021. március 19. – 11:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Inas – ‘tanonc, kereskedelmi vagy ipari tanuló’; ‘kezdő, újonc’; ‘gazdag házban, hajón személyi szolgálatot végző férfi’: libériás inas. Származékai: inasság, inaskodik” – írja az Arcanum Digitális Tudománytárban az inas szóról a Magyar etimológiai szótár.

A szó jelentése azért lett péntek reggel ennyire fontos, mert Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos, pénteki, Kossuth rádiónak adott interjújában azt találta mondani arra a kérdésre, hogy mennek-e a medikusok, vagyis orvostanhallgatók, ha hívják őket, hogy:

„Most az a helyzet, hogy a rezidenseket, ők az inasok vagy (…) frissen végzett diplomások és készülnek a szakmájukra, őket már javarészt beoltottuk, és már vezényeltük is, a végzős medikus hallgatók pedig most jönnek sorra az oltásban, és utána, most már van jogszabályi alapja is, és úgy látom, hogy a szívükben-lelkünkben is készen állnak arra, hogy ha menni kell, akkor mennek.”

A megjelölés miatt kérdéseket küldtünk a Magyar Rezidens Szövetségnek.

Az ellenzék rögtön reagált is miniszterelnöki interjúra, Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke pedig az inasozásra tért ki a Facebookon. Azt írta, szégyelli magát Orbán helyett, amiért elsőként az inas szó jutott eszébe róluk.

„Orbán Viktor ma »inasoknak«️ nevezte a kórházakban dolgozó rezidenseket. Azokat az orvosdiplomásokat, akik éjjel-nappal a kórházakban mentik a betegeket. Nyilván azért hívta így őket, mert az orvosok alatt dolgoznak. De ezzel az erővel az összes kórházi dolgozó – ápoló, műtős, beteghordozó, műszakis – is inas” – írta Szabó azzal, hogy „nem tudja, Orbán ennyire semmibe veszi-e ezeket az embereket vagy ez csak egy rossz elszólás volt”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!