Ellenzéki reakciók: Orbán interjúja egy lelki siminek is kevés volt

2021. március 19. – 10:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőtől még egy hétig biztosan maradnak az érvényben lévő korlátozó intézkedések, és csak jövő héten döntenek a húsvéti szabályokról. Erről beszélt Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban. Karácsony elutasítja a miniszterelnök vádját, hogy az ellenzék oltásellenes, Jakab szerint Orbán csak kérni tud, de nem ad érdemi segítséget. Itt vannak az első reakciók Orbán bejelentésére.

Karácsony: Az oltásoknak nagyobb a tétjük annál, mint hogy kicsinyes politikai játszmákra használja bárki

„A magyar parlamentben nincs egyetlen párt sem, amely ne világos, átlátható és gyors oltási programot akarna, Budapesten nincs egyetlen olyan polgármester se, aki ne tenne meg mindent, tényleg mindent annak érdekében, hogy a városban, az egyes kerületekben élők minél hamarabb, minél zökkenőmentesebben megkapják az oltásokat” – reagált a reggeli interjúra Facebook-oldalán Karácsony Gergely.

„Ha a bugyuta fideszes terminológiát akarnám használni, azt írnám: minden parlamenti párt és minden fővárosi polgármester oltáspárti.”

Karácsony szerint az oltásoknak jóval nagyobb a tétjük annál, mint hogy kicsinyes politikai játszmákra használja bárki is. Szerinte együttműködésre, őszinte és világos beszédre van szükség, nem pedig politikai lózungokra és sikerpropagandára.

Ezért is tartja aljasnak az a hazug kampányt, ami a XVIII. kerületi polgármester ellen indult. Mint írja, Szaniszló Sándor az ellen emelt szót, hogy a kerületébe küldött és ott fel nem használt vakcinákat a kormányhivatal visszarendelte. „Szaniszló polgármester úr a kerület lakóinak érdekében emelt szót, és ahogy minden kerületi polgármester a városban, tette, ami a dolga.”

A budapesti városvezetés is azt szeretné – írja Karácsony –, hogy engedjék az önkormányzatokat segíteni az oltási program lebonyolításában.

Jakab: Orbán csak kérni tud

„Tegnap a kormányinfón bejelentették, hogy ma Orbán bejelenti a nyitás ütemtervét, ehhez képest bejelentette, hogy – bár azt tudja, hogy Brüsszelnek mit kéne tennie – ő maga azt se tudja, mi lesz két hét múlva, ezért most csak annyit tud, hogy a jövő héten is marad minden úgy, ahogy eddig.” Így foglalta össze a reggeli interjút Facebook-oldalán Jakab Péter, a Jobbik elnöke.

Jakab szerint Orbán azt jelentette be, hogy „adni nem tud semmi érdemit a bajba jutottaknak, kérni viszont kérne”. Támogatást kér a gyermekeikkel otthon maradó szülőktől, a bajba jutott vállalkozásoktól pedig türelmet, „mert jövőre már lesz itt bőség, addig meg tartsanak ki”.

A Jobbik elnöke szerint a péntek reggeli rádióinterjúknak és Orbánnak nincs más célja, mint hogy gyalázza Brüsszelt és az ellenzéket.

A Jobbik azonnali 80 százalékos bértámogatást, megemelt álláskeresési járadékot, a gyermekeikkel otthon maradóknak fizetett pótszabadságot követel, az egészségügyi dolgozóknak pedig pénzt, megbecsülést – írja Jakab.

LMP: Ez most nagyon kevés egy miniszterelnöktől

Kanász-Nagy Máté szerint Orbán interjúja „egy lelki siminek is kevés volt”. Az LMP társelnöke abban ugyanakkor egyetért a miniszterelnökkel, hogy egyre rosszabb a hangulat az országban. „Ezen őszinteséggel, támogatásokkal, hatékonyabb és zökkenőmentesebb oltóprogrammal lehetne javítani” – tette hozzá.

Az LMP politikusa nem érti, miért kell folyamatosan lebegtetni az intézkedéseket, ugyanezeket nyugodtan elmondhatta volna csütörtökön Gulyás Gergely is a kormányinfón. „Az egy hétig minden marad, ahogy van” mondást azonban Orbán megtartotta magának – írja Kanász-Nagy –, „csak éppen arról felejtett el beszélni, hogy végre megadják a támogatásokat a rászorulóknak, meghosszabbítják az álláskeresési járulékot és megemelik annak összegét.” Kanász-Nagy továbbra is hiányolja a hazai egyéni, mikro-, kis- és közepes vállalkozások támogatását és a pedagógusok soron kívüli oltását.

„Orbán Viktor a lelkek ápolásáért annyit sem tett meg, hogy elmondja: hajrá, magyarok!”

A Mi Hazánk tiltakozik a lezárások ellen

„A Mi Hazánk az egyetlen lezárásellenes párt, szerintünk a veszélyeztetetteket kellene védeni, és az országot, a gazdaságot hagyni kellene működni, mert a lezárások miatt is életéveket veszítünk” – írja Dúró Dóra, a Mi Hazánk politikusa. Szerinte az egészségre káros, hogy korlátozottak a sportolási lehetőségek, és egy éve nincsenek normális testnevelésórák.

A Mi Hazánk tiltakozik a túlzott lezárások ellen, és járványszolidaritási adót vetne ki a koronavírus haszonélvezőire: a gyógyszeripari vállalatokra, a kaszinókra, a multinacionális kereskedelmi vállalatokra és a kommunikációs techcégekre. „Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy míg magyarok százezrei kerültek rendkívül nehéz helyzetbe, mások most is csak gazdagodnak” – fogalmazott.

A DK dubajozó halálkormányt emleget

A Demokratikus Koalíció a közleményében felszólította a miniszterelnököt, hogy fejezze be a nyilvánvaló hazudozást, és nézzen végre szembe a valósággal, azaz hogy a „mindenkit meggyógyítunk” gondolatától oda jutottunk, hogy közel 18 ezer ember halt meg eddig a járványban. A párt szerint a kormány „tegnap világelsővé tett minket a halálozásban”, ez szerintük a járványkezelés teljes és totális bukása, „a dubajozó halálkormány egy nemzeti tragédia szélére sodorta az országot.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!