Szijjártó: Szem előtt tartatjuk az EU-ban, hogy az oltási igazolvány nem lehet diszkriminatív

2021. március 16. – 14:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország is részt vesz a vakcina igazolvány előkészítő beszélgetésében, de, ahogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden fogalmazott, „ragaszkodnak hozzá, hogy egy ilyen dokumentum nem lehet diszkriminatív senkivel szemben”, írja az MTI.

„A Covid-útlevélnek tiszteletben kell tartania azt, hogy az európai uniós szabályok két módját határozzák meg egy vakcina jóváhagyásának. Az egyik út az Európai Gyógyszerügynökség normál eljárásban meghozott döntése, a másik út pedig (...) a vészhelyzetben a nemzeti hatóságok engedélye”

-mondta Szijjártó. Miután korábban a kormány az EU-s egyeztetések ellenére módosította a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló rendeletet, és úgy döntött, hogy az oltási igazolványban nem kell feltüntetni a védőoltás típusát, Menczer Tamás Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár többször hangsúlyozta, hogy az EU-ban még csak tárgyalások vannak az igazolványról. „Semmilyen megállapodás nem született eddig arról, hogy az oltásigazolvány kit és mire jogosít fel” – fogalmazott ekkor az államtitkár.

A nemrég robbant AstraZeneca-ügyre (miszerint az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálatáig több ország is felfüggesztette a vakcina használatát) Szijjártó azt mondta, Magyarország is megfigyeli az oltóanyag hatását, és szakemberek fognak dönteni a további lépésekről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!