Karácsony: Szelíd forradalomra van szükség

2021. március 15. – 10:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Olyan mélyen kell változtatni, hogy nevezhetjük ezt forradalminak is. Erre van szükség most, forradalomra, de nem kukaborogatós, erőszakosra, hanem szelíd forradalomra” – mondta március 15-i ünnepi beszédében Karácsony Gergely főpolgármester, amit a Facebook-oldalán közvetítettek. Előzetesen azt írta, hogy arról fog beszélni, mi minden köt össze bennünket, mit kell megtanulnunk a járvány és a válság tapasztalataiból, és mindennek mi köze van a Lánchídhoz.

Azt mondta, hogy március 15-én jó volna együtt ünnepelni Budapesten, de erre még nincs lehetőség, viszont aki kokárdát hord, arról tudjuk, hogy távolról sem vagyunk idegenek egymásnak. Szerinte a járvány a változás kényszerét is megteremtette, ennek a kiindulópontja pedig az együttműködés és az együttérzés lehet.

Forrás: Karácsony Gergely Facebook-oldala
Forrás: Karácsony Gergely Facebook-oldala

Az 1848-as 12 pontot idézve azt mondta, legyen béke, szabadság és egyetértés, szerinte a magyarok mindig emiatt a közóhaj miatt lázadtak, ez vezette a forradalmakat. Még az elmúlt harminc év után, benne az elmúlt tíz évvel is ez a közóhaj, ebből azért nem lett közérdek és közcél, mert felülírták a magánérdekek és magáncélok, a kiváltságos kevesek 1 százalékának érdekei. Szerinte az elmúlt 10 év fejezete egy emberről, és a hozzá kötött kevesekről, az 1 százalékról szól, a szelíd forradalomnak viszont a 99 százalékról kell szólnia. „Itt az ideje, hogy lapozzunk.”

„Mára két Magyarország lett, ezt látjuk, érezzük, hogy kettészakadt az ország, mert módszeresen kettészakították” – mondta, szerinte mást tekintünk ténynek, és mást fake newsnak, lassan egyes magyar szavak is mást jelentenek. „Ezt tették velünk, ezt tettük magunkkal” – mondta. Szerinte az a kérdés, hogy meddig hagyjuk ezt, és hogyan vetünk véget ennek a szélsőséges megosztottságnak.

Karácsony szerint a „vagy” helyett egyre többször kellene az „és”-t használni. „Haza és haladás”, mondta. Szerinte nem lehet két Magyarország, nem vidékről és Budapestről, nem fideszes Magyarországról és ellenzékiről van szó. Mint mondta, mindent úgy kell összekötni, ahogy a Lánchíd – aminek szerdán kezdődik a felújítása – is összeköti a két partot. Szerinte odaértünk a hídhoz, menjünk át rajta egymáshoz, és hidaljuk át a távolságokat, ahogyan a 48'-asok, az 56'-osok és a 89'-esek is tették.

A járvány és a válság is arra tanított meg, hogy együtt gyűrhetjük le, ha képesek vagyunk együttérzésre és együttműködésre. „Most nem kitalált, kreált ellenségekkel kell küzdeni. Tíz év után újra valóságosak az ellenfelek. Ezekhez egyesítő tettek kellenek” – mondta. „Csak együtt tudjuk legyűrni a koronavírust, de a koronás főként viselkedő kiváltságos kevesek uralkodását is” – mondta.

Pénteken másodszor küldött levelet Karácsony Gergely a Miniszterelnökség illetékes államtitkárának arról, hogy a főváros készen áll segíteni az oltási programban azzal, hogy oltópontokat hoznának létre Budapest különböző pontjain. A kormány egy nappal korábban jelezte Karácsony és Soproni Tamás, a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének társelnökének közös első levelére, hogy nem kér a fővárosi oltópontokból.

A Lánchíd felújítása szerdán kezdődik, a fővárosnak az volt a terve, hogy a hosszú hétvégén még birtokba vehetik a gyalogosok. Az operatív törzs felvetésére reagálva azonban végül nem nyitották meg a pesti alsó rakpartot és a Lánchidat a gyalogosok és a kerékpárosok előtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!