Beteges hazudozó, szerencsétlenkedő, hőbörgő – reagált az ellenzék Orbán vasárnapi interjújára

2021. március 14. – 14:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A ”közszolgálati„ rádióból ömlik a fideszes propaganda, miközben több mint ezer honfitársunk van már lélegeztetőgépen. Tízpercenként meghal valaki a fertőzés miatt, a megélhetési válság pedig egyre növekszik

– írja Tóth Bertalan, az MSZP elnöke friss Facebook-bejegyzésében. A szocialista pártelnök Orbán vasárnapi reggeli Kossuth rádiós interjújára reagált, ahogy tette azt párttársa, Ujhelyi István, valamit a Jobbik és a Momentum is. Ezeket szedjük össze röviden. Orbán interjújáról pedig ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Ordas nagy hazugság

Orbán az interjúban arról beszélt sokadjára, hogy a baloldal oltásellenes kampányt folytat, és a járvánnyal párhuzamosan ezzel is küzd a kormány. Orbán úgy fogalmazott „az oltásellenes kampányt a baloldalnak és az eszement orvosoknak is abba kell hagyni”. (Utóbbit egy oltás beadását megtagadó erdőkertesi háziorvos miatt mondta, róla ebben a cikkünkben írtunk bővebben.)

Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő többek között azt írja arra, hogy Orbán azt állította, hogy a baloldal oltásellenes:

„Ez ismét egy ordas nagy hazugság, mindannyian többször is buzdítottunk a regisztrációra és az oltásra. Ugyanakkor nem fogjuk elhallgatni a nyilvánvaló kormányzati alkalmatlanságot és a beszerzéseket övező, gyomorforgató lopásokat sem”.

Arra pedig, hogy Orbán arról beszélt, hogy Brüsszel elszúrta a vakcinabeszerzést, a politikus azt írta: „a valóság ezzel szemben az, hogy a közös uniós beszerzés minden intézkedéséről tudott és azzal egyet is értett a magyar kormány. A vakcinák leszállításának üteméről és mennyiségéről is a magyar kormány állapodott meg a gyártókkal. Ha a kormány valóban az átláthatóság és hitelesség pártján áll, akkor minden ezzel kapcsolatos dokumentációt azonnal nyilvánosságra hoz. Az elmúlt hónapokban ezt eddig hiába kértük”.

Az MSZP pártelnöke is hosszú posztban reagált Orbán reggeli szövegére, amit úgy kezd: „üzenem Orbánnak: kevesebb harc, több kormányzati felelősségvállalás!” Tóth szerint Orbán egy éve inkább harcol a baloldal és az Európai Unió ellen, csak azért, hogy leplezze a saját szerencsétlenkedését, a harc kárvallottjai pedig nem a baloldal és Brüsszel, hanem „az orvosok, ápolók, pedagógusok, munkavállalók, kisvállalkozók, gyermeket nevelők, munkanélküliek, nyugdíjasok: mindenki, akit bizonytalanságban tart és kiszolgáltatottá tett a Fidesz-rezsim, mert segítség nélkül hagyta őket válság idején” – írja.

Tóth hoz pár példát Orbán állításaiból, és hozzáteszi, szerintük mi a valóság. Szerinte például nem a „baloldal” üldözött el az egészségügyből csaknem 5000 orvost és ápolót, hanem a Fidesz-rezsim, nem a „baloldal” akadályozza az oltásokat, hanem például a Fidesz-rezsim kormányhivatala, amely többek között Szombathelyen megakadályozta, hogy az önkormányzat új oltópontokat állítson fel, vagy éppen nem a „baloldal” vett részt az uniós vakcinabeszerzési megállapodások megkötésében, hanem a Fidesz-rezsim!

Beteges hazudozó új sztoriban

Van valami szomorú abban, és sajnos meglehetősen jól megmutatja a magyar demokrácia helyzetét, hogy Orbán Viktor most már sportot csinál abból, hogy minden héten mond valami olyat, amiért tőlünk nyugatra már egy is elegendő lenne az azonnali lemondáshoz” – kezdi közleményét a Jobbik.

Orbán a vasárnap reggeli interjúban azt állította, hogy ő már novemberben látta, hogy nagy baj lesz, ezért rendeltek a lekötött nyugati vakcinák mellett 3,5 millió embernek elegendő keleti vakcinát is.

A Jobbik azt írja, Orbán nemrég még azzal kampányolt, hogy a nemzeti konzultáció alapján a magyar emberek dönthetnek a nyitásról, illetve hogy egy hétvége alatt beoltanak mindenkit, ehhez képest most azt mondja, ő már novemberben látta, hogy nagy baj lesz.

„Orbánnak az ilyen, ép ésszel felfoghatatlan ellentmondásait csak olyan ember képes értelmezni, aki ismeri a Napóleon-komplexus, illetve a megalománia és cezarománia kórképeit”

– írja a Jobbik, a párt szerint a valóság az, hogy ha Orbánék ahelyett, hogy „nyáron az ellenzék folyamatos kérésének eleget téve felkészültek volna a második hullámra” semmit nem csináltak, „csak lopták a közpénzt” illetve a valóság szerintük az, hogy „Orbánék ahelyett, hogy ősszel az ellenzék folyamatos kérésének eleget téve és más országok példáját követve hatásos kormányzati intézkedésekkel megelőzték volna a bajt, húzták-halogatták a járványkezelést”.

„Sajnos, a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint arányaiban a világon (!) Mexikó és Peru után Magyarországon a legnagyobb a halálozási ráta. Ezek mellett a szomorú adatok mellett már eltörpül a kérdés, miszerint, ha Orbán Viktor már novemberben látta, hogy baj lesz, akkor néhány hete miért akart a nyitásról konzultálni?”

-írják.

Ezért a hazugságsorozatért felesleges volt

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke Facebook-posztban reagált Orbán szavaira. Ebben többek között azt írja:

„a kormány februárban még arra hivatkozva utasította vissza az EU által biztosított Moderna-vakcinák jó részét, hogy az ”túl drága„. Ehhez képest Orbán Viktor a mai rádióinterjújában a többszörös áron vásárolt kínai vakcinaszerződésekről már azt volt képes mondani, hogy nem baj, ha drága, mert hát vakcináért bármennyit hajlandóak vagyunk fizetni...

A kínai vakcinák kapcsán Fekete-Győr megjegyzi, hogy ezek azok a vakcinák, amiket „alvilági színvonalon sikerült megvásárolni: offshore-ügyek, adócsalás, Iránnak szánt fegyverszállítmány és mexikói drogbárók is vannak a beszerzést intéző cég korábbi tulajdonosának múltjában” – fogalmaz, és hozzáteszi, Orbánnak ezzel nincs baja, de a

„brüsszeli” védőoltások és a „védekezést akadályozó” ellenzék szidalmazása megint kiemelt helyet kapott az interjúban.

A Momentum elnöke szerint „elképesztő, hogyan próbálnak hazugsággal és propagandával újraírni akár néhány hónapos eseményeket is”, Orbán pedig teljesen elvesztette a kapcsolatát a valósággal.

„ezért a hazugságsorozatért felesleges volt bepótolni az elmaradt pénteki propagandainterjút”

– teszi hozzá.

Hülyének néz mindenkit

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke nem vitte túlzásba a reagálást. Vasárnap délutáni posztjában azt a mondatot emelte ki, hogy Orbán már novemberben látta, hogy nagy baj lesz, mellé pedig csak annyit írt, hogy

„nem az a gond, hogy okosnak tetteti magát, hanem, hogy hülyének néz mindenkit.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!