Gulyás: 24 órán belül nyilvánosak lesznek a kínai és orosz vakcinaszerződések

2021. március 11. – 10:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A csütörtöki kormányinfó percről percre.

  • Újabb 450 ezer vakcina érkezett Kínából
  • 24 órán belül nyilvánosak lesznek az orosz és kínai vakcinaszerződéseink
  • A kormány ezzel párhuzamosan kérni fogja majd az Európai Bizottságtól, hogy, legyenek nyilvánosak az EU-s vakcinaszerződések is
  • Az EU-s vakcinák olcsóbbak, mint a kínai és orosz vakcinák, de az árat csak a Bizottság hozhatja nyilvánosságra
  • A Johnson & Johnson egyoltásos vakcinájából közel négy és fél millió adagot kötöttünk le
  • Önmagában egy kettős állampolgár nem jogosult oltásra, csak az, aki rendelkezik tajszámmal, magyarországi tb-kártyával
  • Akár jóval 10 ezer fölé emelkedhet a kórházi ápoltak száma, de Gulyás szerint az egészségügy felkészült
  • Múlt héttől oltják a kormány tagjait
  • Érettségi biztosan lesz, de a szóbeli még kérdéses
  • Mindenki megválaszthatja, melyik orvosnál szül

Ezt is kérdeztük Gulyás Gergelytől, aki a csütörtöki kormányinfón azt válaszolta, hogy majdnem minden állami támogatás esetén az a szabály, hogy két éve működő cég, szervezet, vállalkozás szokta ezeket megkapni. A konkrét esetben azonban a miniszter „érti a felvetést”. A Magyar Fejlesztési Bank gyűjti folyamatosan az igényeket, a tapasztalatokat pedig áprilisban tervezik felülvizsgálni, tehát „akár változhatnak is a szabályok”, de ez szakmai döntést igényel.

„Én csak azt tudom mondani, hogy rendkívüli helyzetben akár a szokásos szabályoktól is el lehet térni, de a szokásos szabályok kétéves működéshez szokták kötni az állami támogatásokat” – mondta Gulyás.

A Wizz Air a repülőgép operátori feladatait látja el. Nem volt közbeszerzés, de a Wizz Air logisztikai központja, székhelye, Magyarországon van, a menedzsmentje magyar, és a tulajdonosi hányadában is vélhetően magyar többség van, ezért Gulyás helyesnek tartja, hogy ők látják el az operátori feladatokat.

Ez a gép hozta ma Magyarországra a kínai vakcinákat.

A 444 azt kérdezte, hogy az adatokat nézve miért nem döntöttek hamarabb a szigorításról, amire Gulyás azt mondta, ahogy látta a kormány, hogy a számok miatt már szigorítani kell, megtette. Hozzátette, hogy a kérdésben szereplő februári időszakban a baloldal még nyitást követelt, volt, aki február végén is, mondta Gulyás. Ehhez képest szerinte a kormány felelős döntéseket hozott: fenntartotta a korábbi zárást, majd szigorított, amikor kellett.

A kórházi dolgozók esetleges átvezényléséről az Országos Kórházi Főigazgatóság dönt. Gulyás szerint a kormány úgy látja, az egészségügy szervezett, és kezelni tudja majd a harmadik hullámot is. A szabad ágykapacitás és a szabad lélegeztetőgéppel ellátott ágykapacitás is jól áll, és bár akár jóval 10 ezer fölé emelkedhet majd a kórházban ápoltak száma, de az egészségügy kezelni tudja a helyzetet, mondta Gulyás.

Mi a helyzet azzal a tervvel, hogy a műemlék házakban lévő lakások privatizációját lehetővé tennék? Ezt a budai vári lakások kapcsán vetette fel Gulyás Gergely néhány héttel ezelőtt, de készül végül ilyen törvénymódosítás? Ha lesz, akkor csak önkormányzati tulajdonú lakásokra vonatkozik majd, vagy az állam a saját tulajdonában álló műemlék házak lakásait is hajlandó lenne eladni a bérlőknek?

Elvi álláspontot fogalmazott meg, de ez állami ingatlanokra is vonatkozik – válaszolta Gulyás a Telex fenti kérdésére. Hozzátette ugyanakkor, hogy ha valaki meg kívánja venni az ingatlant, akkor a műemlékvédelmi kötelezettségek ezután rá fognak vonatkozni. A javaslaton már dolgoznak tudomása szerint, de a kormány azt még nem tárgyalta.

Az álláskeresőknek indított ingyenes képzésekről Gulyás elmondta, hogy a piaci igényekre tekintettel támogatnak ilyeneket. A probléma döntően átmeneti, a szolgáltató szektor visszaépítésekor sok munkahely létre fog jönni, de ettől még képzésekre, átképzésekre szükség van, azokat támogatják, mondta Gulyás.

De a cél a kormányzáshoz szükséges 100 mandátum, minden, ami efölött van, az már csak ajándék.

A válaszadók nagy része a harmadik hullám berobbanásának ismertében adott válaszokat a nyitásról szóló nemzeti konzultációban, mondta Gulyás.

Az adatokat majd ismertetni fogják, amint vége van, mondta a miniszter, aki szerint nagyon komoly eredmény, hogy több mint félmillió ember töltötte ki.

Amint megkapja az engedélyt ez a vakcina, és ahogy a gyártási kapacitás engedi, Magyarországra is érkezni fog minden bizonnyal; mi 4 millió 360 ezer adagot kötöttünk le.

A versenyszerűen sportolóknál az edzéseket és a versenyeket azért nem lehet megtiltani, mert az olyan lenne, mintha a foglalkozásuktól eltiltanák őket. De a versenyek csak zárt kapusak lehetnek – mondta Gulyás Gergely.

Ha a vártnál nagyobb az infláció, akkor a szociális ellátásoknál, nyugdíjaknál azt érvényesíteni kell az emeléseknél, mondta Gulyás, egyébként remélik, hogy nem lesz magasabb lényegesen a vártnál, ami 3% plusz-mínusz 1%.

Ferenc pápa Magyarországra látogat, és részt vesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szeptember 12-i záró szentmiséjén. Természetesen a kormány már készül a pápa érkezésére, a miniszterelnök és a köztársasági elnök is találkozni fog vele – mondta Gulyás, mikor erről kérdezték.

A kormány azt a döntést hozta, hogy biztosított legyen mindenkinek, hogy annál az orvosnál szüljön, akinél akar. Ha van olyan, hogy egy kórház nem teszi lehetővé, hogy a szülő nő orvosa bemenjen a szülésre, az helytelen, a jogi környezetnek lehetővé kell tennie azt.

A távmunka megvalósulhat egy törvénymódosításnak köszönhetően, mondta Gulyás, és hozzátette, azt is lehetővé tették, hogy a munkáltató hozzájárulhasson a távmunkában dolgozók költségeikhez. Gulyás szerint megkönnyítették a távmunkában dolgozók munkavégzését.

Gulyás egy korábbi kérdésre elmondta, hogy a magyar családtámogatási rendszer a legnagyvonalúbb Európában, ez viszont csak akkor marad fent, ha a jelenlegi kormány marad hivatalban, az ellenzék felszámolná a legfontosabb elemeit, így kormányra kerülve a kérdésben szereplő Momentum is eltörölné a családtámogatási rendszer sok fontos elemét.

„Március 22-ig világosak a szabályok, a virágárusok számára a nőnapi árusítást lehetővé tettük, de utána rájuk is kötelező a zárás” – mondta Gulyás, és hozzátette, rendelni lehet virágot, a temetésekre is megoldható a rendelés. Ha egy polgármester felülírná a zárást, az felelőtlenség.

„Ha Gulyás Gergely szerint csak technikai kérdés az uniós néppárti tagság a Fidesznek, akkor miért nem adták még be a kilépési szándékukat jelző nyilatkozatot az uniós pártcsaládnak? Mikor tervezik ezt benyújtani?” – olvasta fel Szentkirályi a Telex kérdését egy másik olyan kérdés után, amely a Fidesz Európai Parlamentben betöltött szerepéről szólt.

Az nem derült ki, hogy mikor tervezik benyújtani a kilépési nyilatkozatot, de Gulyás Gergely azt mondta, hogy a Fidesz beszélt a CDU elnökével, az olasz Salvinivel és több alkalommal tárgyalt lengyelekkel is, mert szeretnék az európai demokratikus jobboldalt képviselni, szélsőséges pártokkal azonban nem fognak együtt működni. A miniszter ugyanakkor jelezte: a magyar kormány jelenleg a járvány elleni védekezéssel van leginkább elfoglalva.

Egyelőre 18 év alattiakat csak a Pfizerrel lehet beoltani, ott is 16 év felettieket, de egyelőre ilyen döntés még nem született, mondta Gulyás. Tavaly sikeresen bonyolítottuk le az érettségit hasonló helyzetben, bár nyilván alacsonyabb járványszámok mellett, de mivel májusban-júniusban lesznek az írásbeli és szóbeli érettségik, így ezzel kapcsolatban egyelőre nem nyilatkozna, mondta.

De hozzátette, azt remélik, a beoltottság is magasabb lesz akkorra sokkal, és a harmadik hullámot is letörjük. „Lesz érettségi, és tavaly csak írásbeli volt, de szeretnénk, ha idén lenne szóbeli is” – mondta. A döntés csak később születik majd meg.

Gulyás Gergely azt mondta, hogy ő Szputnyik V-t kapott, Szentkirályi Alexandra azt mondta, hogy még vár a sorára.

A kormány a politikai döntéseiért felelősséget vállal, de a járványügyi döntésekben szakértőkre hallgat. Sokan kérik indokkal azt, hogy kaphassanak oltást Gulyás szerint, a kormány azonban az operatív törzsre hallgatva most először az időseket priorizálja, mert rájuk jelenti a legnagyobb veszélyt a koronavírus.

A vakcinák pontos árát lehet-e tudni, tették fel a kérdést. Gulyás elmondta, az EU-s vakcinák árát az Európai Bizottság teheti nyilvánossá, a kínai vakcináknál már korábban is elmondta: egy oltás ára 31,5 euró, kettőé 63 euró. Az orosz vakcinánál a két oltás ára 19,90 dollár, kb. 17 euró.

Az uniós vakcinák valamivel olcsóbbak, van, ami sokkal olcsóbb, az árak nyilvánosságáról itt is a Bizottság dönt, mondta.

A miniszter szerint a lakosság 60-70 százalékát, azaz nagyjából 5 millió főt kell beoltani a nyájimmunitás eléréséhez.

A Magyar Nemzet kérdésére Gulyás arról beszélt, hogy a DK még nem létezett, de vezető politikusai már magyar és magyar között keltettek gyűlöletet, például ilyen volt Gyurcsányék kettős állampolgársággal kapcsolatos kampánya. Önmagában egy kettős állampolgár nem jogosult oltásra, csak az, aki rendelkezik tajszámmal, magyarországi tb-kártyával, mondta, Vadai Ágnes korábbi kérdésére reagálva.

Senki nem kapott meg jogosulatlanul oltást, Vadai is azért foglalkozik ezzel, hogy gyűlöletet szítson, mondta Gulyás.

Magyarországon a hétfőn hatályba lépett intézkedések sok szektornak nehézéget jelentenek, a kormány együttérez minden fodrásszal, kozmetikussal, bolti eladóval, senkit nem akarnak az út szélén hagyni, ezért terjesztették ki a bértámogatást „minden érintett szektorra” – mondta Gulyás.

A miniszter azt is hozzátette, hogy ezeknek a vállalkozásoknak is járhat a 10 milliós „újraindítási kölcsön”.

Gulyás szerint az uniós vakcinabeszerzésekkel kapcsolatban az Európai Bizottság nem teljesen valós tájékoztatást ad, ezért a magyar kormány levélben fogja kérni, hogy ezeket a szerződéseket, lekötéseket nyilvánosságra lehessen hozni. Ha Kína és Oroszország számára nem probléma a nyilvánosság, akkor Brüsszelnek sem kell, hogy problémát jelentsen, mondta Gulyás.

Magyarország kötött szerződéseket kínai és orosz vakcinákra, a szerződéseket 24 órán belül nyilvánosságra fogjuk hozni, mondta Gulyás. Ezek közérdekű adatok, talán a közbizalmat is erősíti, ha megismerhetőek a szerződések. Gulyás hozzátette, a brüsszeli szerződések nem nyilvánosak.

Arra kérjük a baloldalt, azon belül is Gyurcsány Ferencet, hogy az oltásellenes kampányt hagyják abba, mondta Gulyás, és hozzátette,

Akik Gyurcsány Ferenc miatt nem oltatják be magukat, azok emiatt meg is halhatnak.

A kormány szerdán ülésezett, szinte csak a járvány elleni védekezés volt a téma, mondta Gulyás. A harmadik hullám felfutó szakaszban van, a második hullám legnehezebb napjainál is nehezebb lehet, ezért a kormány arra kér mindenkit, tartsa be a szabályokat. 1 millió 150 ezer ember kapta meg az első és 327 ezer már a második oltást is. Európa második legmagasabb átoltottságával rendelkezünk, mondta Gulyás.

Megérkezett Kínából 450 ezer vakcina, ezzel a második szállítmánnyal, már egymillió vakcina érkezett Kínából, mondta. Az idősek oltása pedig húsvétig meg fog történni, tette hozzá.

  • Valóban centralizálják ősztől az iskolai közétkeztetést, és ha igen, miért döntöttek így? Csak az iskolákról van szó, vagy idetartozik minden más, az óvoda, bölcsőde, szociális intézmények, kórházak élelmiszer-ellátása is?
  • Hogy tervezi a kormány megoldani a centralizált közétkeztetést, egy nagy központi ebédszállító lenne, vagy üzleti partnert keresnek erre a feladatra?
  • Mi lesz így az önkormányzatok saját működtetésű konyháival, illetve az önkormányzatok által foglalkoztatott menzacégekkel?
  • A közétkeztetést az önkormányzatoknak kötelező lesz átadni az államnak, vagy eldönthetik, hogy jól működő cégek esetén maradnak-e az eddig megbízott vállalkozóknál
  • Mi a helyzet azzal a tervvel, hogy a műemlék házakban lévő lakások privatizációját lehetővé tennék? Ezt a budai vári lakások kapcsán vetette fel Gulyás Gergely néhány héttel ezelőtt, de készül végül ilyen törvénymódosítás? Ha lesz, akkor csak önkormányzati tulajdonú lakásokra vonatkozik majd, vagy az állam a saját tulajdonában álló műemlék házak lakásait is hajlandó lenne eladni a bérlőknek?
  • Olvasónk asztmás, nem hívják be oltásra, 10 éve tüdőgondozóba jár, és így krónikus betegként a NEAK-ot megkereste, ahol azonban elmondták neki, hogy csak a 60 éven felüli asztmát kezelik kiemelt kockázatúnak a vakcina szempontjából, holott alapvetően az operatív törzs azt mondja, az asztmásokra nézve általános tapasztalat, hogy a koronavírus veszélyesebb. Miért nem tájékoztatják az embereket a kormányinfón erről?
  • A kormány nem tervez megnyitni sportcsarnokokat, stadionokat a tömeges oltásokra, hogy ne kelljen rendelőkben összezsúfolódni a betegeknek, és biztosítani lehessen a távolságtartást?
  • Miért maradtak ki a 10 éves kamatmentes, kkv-kat segítő hitelből a 2019. január elseje után alapított vállalkozások?
  • Miért három nagy szereplőre írta ki a kormány a közbeszerzési tanácsadók tenderét, ellehetetlenítve ezzel több száz magyar kkv-t?
  • A koronavírus tavaly márciusi megjelenésekor 13 iráni diákot toloncoltak ki egy kórházi rendbontás után. Hány iráni diák kiutasítási határozatát vonták vissza azóta, és közülük tudomásuk szerint hányan tértek vissza Magyarországra? Számíthatnak-e felmentésre, kárpótlásra, bocsánatkérésre?
  • Ha Gulyás Gergely szerint csak technikai kérdés az uniós néppárti tagság a Fidesznek, akkor miért nem adták még be a kilépési szándékukat jelző nyilatkozatot az uniós pártcsaládnak? Mikor tervezik ezt benyújtani?

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!