22 tonna hulladékot termeltek ki a Tiszából az év eleji áradás után

2021. március 10. – 12:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt hetekben összesen 22 tonna hulladékot termeltek ki és dolgoztak fel a Felső-Tiszán a vízügy munkatársai és a PET-kupa tagjai. A vízügy hatodszor vetette be a magyar fejlesztésű, vásárosnaményi gépsort, amellyel a Tisza sodrásával érkező teljes hulladékmennyiség háromnegyedét sikerült megfogni – írja a PET-kupa szervezőinek közleménye.

Összesen 7,1 tonna hulladékot válogatott anyagfajtákra, csak PET-palackból több mint 300 ezer darabot tömörítettek és báláztak be újrahasznosításra. A januári folyóáradásokkal párhuzamosan elsőként a Bodrogon, Olaszliszka mellett vetették be hulladékgyűjtő hajójukat, a PETII-t. Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (ÉMVIZIG) és a PET-kupa hulladékgyűjtő munkáját az önkormányzat, civilek és a révészek is segítették.

A bodrogi árhullám után a Tisza tetőzésével munkába állt a vízügy gépsora. Vásárosnaménynál a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Fetivizig) már nemcsak ukrajnai, hanem romániai eredetű szennyeződést is kitermelt, amely a Szamoson keresztül érkezett a Tiszába. Február elején volt olyan nap, amikor percenként 30-40 darab szemét érkezett az országba a Tiszán Tiszabecsnél. A Szamoson még ennél is rosszabb volt a helyzet, Csengernél 60-80 darab kommunális hulladékot számoltak össze a szakemberek.

Hulladék válogatása a Felső-Tiszánál – Fotó: PET Kupa
Hulladék válogatása a Felső-Tiszánál – Fotó: PET Kupa

A hulladék szétválogatása több meghosszabbított hétvégén át tartott, ennek során 3,3 tonna üveg, 160 kilogramm fém és 3,8 tonna műanyagot szelektáltak. „Világszinten is egyedülálló, hogy ilyen hatékony együttműködés valósuljon meg egy kormányzati szerv, civil szervezet, helybéliek és vállalkozások között. A folyó megtisztítása olyan cél, ami elsimítja az esetleges különbségeket, és mindenki a megoldásra koncentrál. Csak remélni lehet, hogy ez az összefogás hamarosan határainkon túl is érzékelteti hatását.” – mondta Molnár Attila Dávid, a PET-kupa társalapítója, a kupát működtető Természetfilm.hu Egyesület elnöke.

A PET-kupa a hagyományosnak számító, felső-tiszai nyári futam mellett még két kisebb hulladékgyűjtő versenyt is szeretne rendezni, nyár elején a Tisza-tavon, ősszel pedig a Bodrogon. Jelentkezni március 15-ig lehet a PET-kupa honlapján.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!