Csak úgy ömlik a szemét az országba a Tiszán

2021. február 6. – 16:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Percenként 30-40 darab szemét érkezett az országba szombat reggel a Tiszán Tiszabecsnél. A Szamos folyón még ennél is rosszabb volt a helyzet, Csengernél 60-80 db kommunális hulladékot számoltak össze a kameraképek és a gátőri észlelés alapján a Országos Vízügyi Főigazgatóság szakemberei.

Tele van szeméttel a Tisza – Fotó: Az Országos Vízügyi Főigazgatóság Facebook-oldala
Tele van szeméttel a Tisza – Fotó: Az Országos Vízügyi Főigazgatóság Facebook-oldala

Az elmúlt napok esőzései után áradás indult el a folyókon, és az áradással együtt érkezett a szemét is. Emiatt a felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság csütörtök déltől harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el. Péntekre meg is érkezett a kárelhárítást végző hajó Vásárosnaményhoz, és elkezdték felállítani a részleges folyamzárat, majd még aznap nekiálltak a hulladék kiszedésének, folyamatosan, váltott műszakban dolgoznak. Pénteken 293 köbméternyi hulladékot sikerült a szakembereknek eltávolítania.

A speciális, magyar fejlesztésű gépet most használják hatodik alkalommal éles helyzetben.

A Tisza vízszintje várhatóan elsőfokú készültségi szint alatt marad, de a vízszintemelkedés helyenként több méteres lesz. Ha a vízállás Vásárosnaménynál eléri a hat métert, akkor a géplánc továbbra is képes kiterelni a hullámtérre az érkező uszadékot, de annak kiszedésére és elszállítására csak apadáskor lesz lehetőség – olvasható a közleményben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő három napban a Felső-Tisza vízgyűjtőjén 12-14 mm csapadék várható, amely további áradásokat okozhat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!