Manfred Weber: Orbán Viktor ellenségképeket gyárt, azokból él

2021. március 7. – 11:29

Manfred Weber: Orbán Viktor ellenségképeket gyárt, azokból él
Korábban Orbán Viktor és Manfred Weber kifejezetten jó kapcsolatot ápoltak Fotó: Miniszterelnöki Kabinetiroda

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Néppárt uniós parlamenti frakcióvezetője szerint aki homokzsáknak tekinti az EU-t, provokatívan folyton ostorozza a „brüsszeli elitet”, viszont elfordul a jogállamtól, az búcsút int a kereszténydemokrácia alapelveinek

Európa DNS-ét az összefogás jelenti, ezért nem öröm, hanem szomorúság, hogy a Fidesz ott hagyja az EPP strasbourgi képviselőcsoportját – jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője az osztrák Profilnak adott interjújában. Weber azért ismét hozzátette, ő mindig próbált hidat építeni a Fidesz felé, viszont az utolsó szakaszban már elment a fájdalomküszöbig. A hvg.hu által szemlézett interjúban a néppárti frakció arról beszélt:

tisztában van azzal, hogy Orbán Viktor megszemélyesített ellenségképeket gyárt, azokból él.

Szerinte,

aki homokzsáknak tekinti az Európai Uniót, provokatívan folyton ostorozza a „brüsszeli elitet”, viszont elfordul a jogállamtól, az búcsút int a kereszténydemokrácia alapelveinek.

Elmondta azt is, hogy az utolsó csepp az volt, amikor Orbán vétót jelentett be a jogállami mechanizmus ellen. Ezzel pedig egyértelművé vált, hogy az ellentétek igen mélyek, és itt már nem lehet hidat képezni. Elmondta ugyanakkor az interjúban azt is, hogy a Néppárt számára komoly kihívást jelentenek a mindenütt felbukkanó jobboldali-populista pártok. Arra a kérdésre, hogy milyen eszközökkel lehetne megakadályozni a magyar demokrácia további visszaszorulását, azt válaszolta: következetesnek kell maradni és ki kell használni a jogi eszközöket, amihez jelentős segítséget ad, hogy a renitens kormányok csak akkor számíthatnak a brüsszeli pénzekre, ha hajlandóak betartani a jogállami normákat.
Most már csak az marad hátra Weber szerint, hogy az Európai Bizottságnak lesz-e kellő bátorsága élni ezzel a lehetőséggel. Hogy ez mennyire sikerül, annak próbatétele Lengyelország, amely ellen már folyik ugyanis – csakúgy, mint Magyarország ellen – 7-es cikkely szerinti eljárás, de Weber úgy látja, tovább kellene menni és jönnie kellene a jogállami vizsgálat második fázisának.

Az interjú előzménye, hogy Orbán Viktor levélben írta meg, hogy a Fidesz azonnal kilép az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjából, miután a frakció szerdán délelőtt megszavazta az új eljárásjogi szabályzatát, amivel többek között már nemcsak egy tag, hanem egy csoport frakciójogainak felfüggesztéséről is lehet szavazni.

A Fidesz két éve van felfüggesztve az Európai Néppárt pártcsaládjában, de az EP-frakcióban idáig aktívak maradtak a képviselőik. A helyzet mostanra úgy tűnik, az uniós pártcsaládot teljesen elhagyja majd a Fidesz, és további együttműködésre sem látnak lehetőséget. Erre lehet legalábbis következtetni a magyar miniszterelnök és kormánypárt Manfred Webert, valamint a Néppártot magát ostorozó nyilatkozataiból. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a hétvégén már azt mondta, már csak technikai kérdés a Fidesz kilépése a Néppártból.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!