Az első hírhez képest kevesebben távoznak az állami egészségügyből, négyezren nem írták alá az új szerződést

2021. március 3. – 18:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az első hírekhez képest valamivel több dolgozó maradt az állami egészségügyben, derül ki az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) friss közleményéből. A szervezet az MTI-nek azt írta, március 1-jével az egészségügyi dolgozók 96,3 százaléka, több mint 106 ezer szakember választotta az egészségügyi szolgálati jogviszonyt, a kilépés mellett az előzetes adatokhoz képest jóval kevesebben, alig 4000-ren döntöttek. Az Okfő korábban 5500 távozó dolgozót jelentett.

Azt írták, a végső adatok beérkezésével megállapítható, hogy a korábban összesítettnél is kevesebben – az egészségügyi dolgozók alig 3,7 százaléka – döntöttek úgy, hogy távoznak az állami struktúrából. Ezzel párhuzamosan – szerdáig – csaknem 700 új belépő is érkezett a rendszerbe.

Az Okfő közölte: a korábbi jogviszony a törvény szerint március 1-jével szűnt meg, és a jelenleg kieső dolgozói létszám nem haladja meg az éves fluktuáció időarányos részét. Jelenleg felmérik, hogy a dolgozók mely szakmai területekről távoztak – írták. Hangsúlyozták, hogy a betegellátás mindenhol biztosított, átcsoportosítással mindenütt képesek kezelni a helyzetet.

Kiemelték, azzal, hogy még csaknem 700-an érkeztek a rendszerbe „a magyar orvosok, szakdolgozók és egészségügyben dolgozók szakmai elkötelezettségének köszönhetően a betegellátást veszélyeztető helyzet sehol nem állt elő”, csak egy-egy intézménynél merült fel „átmeneti humánerőforrás-hiány”. A szervezet folytatja a tárgyalásokat az ágazat dolgozóival, szakmai szervezeteivel a felmerülő kérdések tisztázásáért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!