Országos kórházi főigazgató: Az egészségügyben dolgozók 95 százaléka aláírta a szerződést

Legfontosabb

2021. március 2. – 14:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az egészségügyben dolgozók több mint 95 százaléka aláírta az új jogállási törvénynek megfelelő szerződését a hétfő esti adatok szerint – mondta keddi budapesti sajtótájékoztatóján Jenei Zoltán, országos kórház-főigazgató. Jenei szerint vannak kórházak, amelyekben egy-egy területen nagyobb létszámban nem írták alá az új szerződést, de átcsoportosítással meg tudják oldani az ellátást, a járvány alatt is működik az egészségügy.

Több mint 110 ezren dolgoznak az állami egészségügyi rendszerben. Ennek a csoportnak a nagy része elfogadta az új szerződését. Az arány akár még 96 százalékig is felmehet, mondta az MTI tudósítása szerint az országos kórház-főigazgató.

Ha 5 százalék nem írta alá a szerződést, akkor az azt jelenti, hogy kb. 5500 orvos és egészségügyi szakdolgozó esik most ki az ellátásból.

Jenei Zoltán szerint ebben a helyzetben is minden garancia megvan arra, hogy az ellátás színvonala az ország bármely területén az eddiginek megfelelő marad, sőt akár javulhat is.

Jenei azt mondta: bár sok volt a kétkedő és a kritikus vélemény, az egyénre lebontott tárgyalások és az információáramlás hatására végül 95 százalékos eredmény született, amely még javulni is fog.

Jenei Zoltán országos kórházi főigazgató még a Pécsi Tudományegyetem kancellárjaként 2016. február 26-án – Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI
Jenei Zoltán országos kórházi főigazgató még a Pécsi Tudományegyetem kancellárjaként 2016. február 26-án – Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Nyilatkozni vasárnapig kellett, az új törvény szerinti foglalkoztatás hétfőn kezdődött. A tárgyalásokon sok kérdés, aggály fogalmazódott meg, mondta a kórház-főigazgató. Ezeket folyamatosan gyűjtik, egyeztetve a kórházi vezetőkkel. Nyitottak gondolkodni arról, hogy a következő időszakban miként tudnak még többet tenni a minőség javításáért.

Az országos kórház-főigazgató azt mondta, tiszteli azon egészségügyi dolgozókat, akik ebben a nehéz időszakban is vállalták, hogy maradnak az állami szférában.

Teljes garanciát lehet adni arra, hogy a járvány alatt is biztosított az egészségügyi ellátás – jelentette ki Jenei Zoltán.

Megjegyezte, hogy vannak olyan kisebb városi kórházak, amelyekben egy-egy területen nagyobb létszámban nem írták alá az új szerződést, ezeken a helyeken átcsoportosítással biztosítanak majd megfelelő körülményeket.

Mint megírtuk: a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet II. számú belgyógyászati osztályán 15 orvosból 12 távozott, így az osztály működésképtelenné vált. Az osztály emiatt nem tudta vállalni a gasztroenterológiai és vérző ellátást, és a peremterületek mellett a XVIII. kerület általános belgyógyászati ellátását sem.

A budapesti Szent Imre Egyetemi Oktatókórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályról a 28 orvos közül 5 orvos és két rezidens nem marad az intézményben, az 54 szakdolgozóból pedig 17-en döntöttek a távozás mellett. Az érsebészetről is távoznak dolgozók. A kórházban átcsoportosításokkal oldják meg az ellátást.

A Szegedi Tudományegyetem Klinikai Központjában a szerződés ellen tiltakozó közel 300 orvos nagy része azzal a feltétellel volt csak hajlandó végül leszerződni, hogy ha május 31-ig nem teljesítik feltételeiket, akkor felmondanak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!