A Szivárványcsaládokért Alapítvány kéri, hogy állítsák vissza az örökbefogadás feltételeit

2021. február 28. – 12:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Szivárványcsaládokért Alapítvány arra kéri a kormányt, hogy az örökbefogadásoknál állítsa vissza a régi rendszert, „amelyben gyermekek sorsáról nem politikus, hanem szakember döntött” – derül ki a szervezet Facebook-posztjából.

Az alapítvány arra utal, hogy a korábban elfogadott törvény és a szombaton megjelent kormányrendelet értelmében most már csak akkor fogadhatnak örökbe gyereket jogi státuszukat tekintve egyedülálló szülők, ha azt a miniszter külön engedélyezi. Korábban az egyedülállók örökbefogadási lehetőségének segítségével nevelhettek gyereket homoszexuális párok is, amennyiben a gyermekvédelem hozzájárult. Mostantól erre a szakhatóságnak nincs lehetősége, ha egyedülálló jelentkezik gyermekért (akár meleg, akár simán csak egyedülálló), akkor Novák Katalin hagyhatja jóvá számára az örökbefogadást.

A törvénymódosítás legvalószínűbb célja az volt, hogy ellehetetlenítsék az azonos nemű párok örökbefogadását, az új helyzet viszont korántsem csak őket sújtja, erről ebben a cikkünkben olvashat részletesebben.

A Szivárványcsaládokért Alapítvány friss posztjában arról ír,

„az örökbefogadás feltételeinek szigorítása épp a legnehezebb sorsú kisgyerekkel szemben igazságtalan. Az azonos nemű párok nyitottabbak a problémásnak gond gyerekek örökbefogadására.”

A szervezet azt javasolja, a kormány a mostani helyett alakítson ki olyan szabályozást, amelyben „az örökbefogadásnál csak az számít, hogy a jelentkezők jó szülők legyenek, és a gyerekeknek szerető családot biztosítsanak. Legyenek akár különböző, vagy azonos neműek, vagy akár egyedülállók.”

Az örökbefogadási törvény és az Alaptörvény módosítása („az anya nő, az apa férfi”) nem a semmiből jön, az utóbbi időben látványosan sokasodnak a politikai balhék a szexuális kisebbségek kérdése körül. A nemzetközi trendekből és a legutóbbi lengyel választás tapasztalatából kiindulva lehet, hogy ez nem egy véletlenszerű fellángolás, hanem 2022 felvezetését látjuk, és ez lesz a kampány egyik központi témája. Ebben a cikkben ennek hátterét mutatjuk be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!