Megjelent a kormányrendelet, mostantól Novák Katalin engedélye kell az egyedülálló örökbefogadóknak

2021. február 27. – 21:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szombat este megjelent a kormányrendelet a Magyar Közlönyben az örökbefogadással összefüggő eljárásrendet módosításáról. Eszerint mostantól Novák Katalin engedélye kell ahhoz, hogy az egyedülállók örökbefogadhassanak.

Sokan ezt úgy magyarázzák, hogy a döntéssel bezárult egy kiskapu az azonos nemű párok előtt, a rendelet viszont korántsem csak őket sújtja, erről ebben a cikkünkben olvashat részletesebben.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelethez kapcsolódóan Novák egy közleményt is elküldött az MTI-nek, amiben azt írja, „ahogyan eddig, ezután is szakemberek döntik majd el, hogy az örökbe fogadni szándékozók személyiségük és körülményeik alapján alkalmasak-e gyermek örökbefogadására.

Az arra alkalmas egyedülállók előtt továbbra is fennáll az örökbefogadás lehetősége. A családokért felelős tárca nélküli miniszternek a különös méltánylást érdemlő esetekben lesz hozzájáruló szerepe”.

Azt is írják, első feladatai között lesz, hogy a következő hónapokban áttekintsék minden egyes örökbefogadásra váró gyermek helyzetét és dokumentációját, és ahol lehetséges, felgyorsítsák a családba kerülés folyamatát.

Tavaly novemberben, a különleges jogrend bevezetése után Varga Judit igazságügyi miniszter szinte azonnal benyújtott egy törvényjavaslatot, amelynek értelmében csak a házaspárokat illetné meg alapesetben az örökbefogadás lehetősége.

Mindenki másból kizárólag miniszteri méltányosság alapján válhatna örökbe fogadó szülő: ezentúl egyetlen személy, a családpolitikáért felelős miniszter – jelenleg Novák Katalin – hozzájárulásához kötnék az egyedülállók (és így az azonos nemű párok) örökbefogadását. A pdf-ként itt elérhető módosító célja hivatalosan az, hogy a házaspárok „preferálásával” az örökbe fogadott gyerekek „valóban tartós szeretetközösségben nevelkedhessenek fel”. A törvényt decemberben a képviselők 136 igen szavazattal, 54 nem ellenében és 5 tartózkodás mellett hagyták jóvá.

Az örökbefogadási törvény és az Alaptörvény módosítása („az anya nő, az apa férfi”) nem a semmiből jön, az utóbbi időben látványosan sokasodnak a politikai balhék a szexuális kisebbségek kérdése körül. A nemzetközi trendekből és a legutóbbi lengyel választás tapasztalatából kiindulva lehet, hogy ez nem egy véletlenszerű fellángolás, hanem 2022 felvezetését látjuk, és ez lesz a kampány egyik központi témája. Ebben a cikkben ennek hátterét mutatjuk be.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom