Ellenállnak a sürgősségin dolgozók az új szerződésnek, a kamara szerint zajlik az egyeztetés a főigazgatósággal

2021. február 24. – 09:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A debreceni traumatológusoknak már sikerült megegyezniük a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának vezetésével az új szolgálati jogviszonyról, aminek tartalmával elégedetlenek voltak, ám számos városban hasonló ellenállást mutatnak az orvosok, dolgozók.

Nyíregyházán sem fogadják el a traumatológusok a szerződésüket, ami március elsejétől váltja fel az előző jogviszonyt, de a Népszava szerint Szolnokon, Zalaegerszegen, Szekszárdon, Szegeden is nehezményezik a dolgozók, hogy a szerződésekben nincs nevesítve semmilyen, a sürgősségi munkát ösztönző pótlék. Ez azért is problémás, mert így már az úgynevezett külsős orvosoknak sem igazán vonzó a sürgősségi ügyelet, emiatt pedig egyes intézmények ügyeleti ellátási nehézségekkel nézhetnek majd szembe, amennyiben ezt nem sikerült rendezni. Az egyik, névtelenséget kérő nyilatkozó orvos szerint nettó ötezer forintos ügyeleti órabérről van szó.

A korábbit március elsejétől váltja fel az új szolgálati jogviszony, így aki addig nem ír alá, annak március elsejével megszűnik a munkaviszonya. Közben a Magyar Orvosi Kamara titkára, Svéd Tamás a 24.hu-nak azt mondta, párbeszédet folytatnak a nemrég felállított Országos Kórházi Főigazgatósággal, és hozzátette: szerinte nem a főigazgatóság hibája, hogy ekkora csúszásban van a folyamat.

„Az a sajátos helyzet alakult ki, hogy miközben zajlik a koronavírus elleni védekezés, és megtörtént egy nagy léptékű béremelés, napokkal a történelmi határpont előtt frusztrált várakozás van az egészségügy jelentős részében, mert annak ellenére, hogy a január 1-jei hatályba lépés helyett két hónap haladékot adott magának a kormány, ez a plusz idő sem volt elég ahhoz, hogy kellő időben le tudják tenni a dolgozók elé a kialkudott szerződéseket.”

Hozzátette, a feszültség jogos azok részéről, akik eddig éjszakázással vagy túlórázással növelték meg jobban a bérüket, különösen igaz ez a szakdolgozókra, akik valóban sokszor „az ügyeleti és túlóradíjakkal érték el, hogy hazavihessék a családfenntartáshoz elegendő összeget. Ha ők a törvény által meghatározott minimális díjakat kapják, akkor jelentősen rosszabbul járhatnak, mint eddig” – mondta.

Szerinte az is megeshet, hogy végül egy biankó szerződéstervezetet tesznek le a dolgozók elé, amiben szerepel majd az alapórabér és alapóraszám, illetve az, hogy „a rendeletek alapján miként számolják az ügyeleti díjakat”. Itt még tehetnek egy ígéretet, hogy majd ezen változtatnak. Csakhogy Svéd szerint már kevesen hisznek az ígéretekben az egészségügyben, ezért megeshet, hogy többen nem írják majd alá a szerződést, hanem kivárnak. „Ez is komolyan veszélyeztetné a márciusi-áprilisi ellátást, miközben dübörög a koronavírus-járvány harmadik hulláma.”

A március elsejétől életbe lépő egészségügyi szolgálati jogviszonnyal kapcsolatos problémákról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!