Több mint 15 000 gyermek halaszthatja az iskolát

2021. február 23. – 12:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Oktatási Hivatalhoz 16 480 tankötelezettségi halasztási kérelem érkezett január 15-ig, amelyek legnagyobb részét már el is bírálták, és 96 százalékban helyt adtak a szülők kérelmének – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden az MTI-vel.

A döntéssel az Oktatási Hivatal lehetővé tette további egy évre az érintett gyermekek óvodai nevelésben való részvételét, szakértő kirendelésére csak az eljárások 53 százalékában volt szükség.

A minisztérium tájékoztatása szerint a tankötelezettség korábbi megkezdésére 237 kérés érkezett, a hivatal ezek többségének is helyt adott, így ezekben az esetekben a gyermekek a 6. életévük betöltését megelőzően kezdhetik meg iskolai tanulmányaikat.

Az Országgyűlés még 2019-ben hozott döntést arról, hogy 2020. január 1-jétől csak a szülő vagy gyám kérelme alapján, szakmailag indokolt esetben maradhat a 6. életévét már betöltött gyermek az óvodai nevelésben. Ezzel szoros összefüggésben döntés született arról is, hogy a 3. életévüket már betöltött gyermekek legfeljebb egy évre, a Kormányhivatal döntése alapján kaphatnak felmentést az óvodába járás alól. (Tavaly január végéig összesen 9941 iskolahalasztási kérelem érkezett be az Oktatási Hivatalhoz.)

Az intézkedések célja az oktatás eredményességének javítása, ugyanis a különböző nemzetközi felmérések egyértelműen alátámasztják, hogy a 3 éven át óvodai nevelésben részt vevő gyermekek esetében jobb tanulói teljesítmények várhatók, mint azoknál, akik ennél rövidebb ideig jártak óvodába.

Sok hatéves gyerek kerülhet éretlenül iskolába, ha lemaradt a szülő a kérvényezésről

Mint arról beszámoltunk, a Szülői Hang Közösség online felmérést csinált azokkal a szülőkkel, akik azt akarják, hogy gyerekük még plusz egy évet óvodában maradhasson, ezért pedig az Oktatási Hivatalhoz fordultak. A felmérésben 1179 szülő vett részt január 1–10. között. A felmérés eredménye szerint nagy hiányosságok vannak a szülői döntést segítő tájékoztatásban és támogatásban. Ha pedig a szülők nem kapnak megfelelő tájékoztatást, lemaradnak a kérvényezésről, és tízezernyi hatéves gyerek kerülhet éretlenül iskolába.

A tankötelezettség kérelemre kezdeményezett halasztásával kapcsolatos eljárást vizsgálja az Alkotmánybíróság, illetve a közelmúltban megvizsgálta az alapvető jogok biztosa is.

Mint írtuk, közel 40 szülői panaszbeadvány érkezett az alapvető jogok biztosához az érettségivel és az iskolakezdés elhalasztásának kérelmével kapcsolatban. Az ombudsman az egyedi ügyeket egy eljárásban vizsgálta átfogóan, a tankötelezettség megállapításának új rendelkezéseire vonatkozó eljárásrendet átnézve.

Az ombudsman jelentésében az eljárásrend bevezetésének módja, annak közvetett és közvetlen hatásai, a jogi szabályozás bizonytalanságai, valamint az Oktatási Hivatal és a szakértői bizottságok eljárása miatt is visszásságokra mutatott rá, így ajánlásokat fogalmazott meg kezdeményezte többek között az emberi erőforrások miniszterénél, hogy tekintse át a bizottságokra vonatkozó szabályozást és készítsenek átfogó felmérést az első osztállyal kapcsolatos iskolai tapasztalatokról.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megvizsgálja a konkrét felvetéseket és kész az eljárás garanciális elemeinek megerősítésére – közölték az MTI-vel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!