Tízezernyi hatéves gyerek kerülhet éretlenül iskolába

2021. január 12. – 09:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Szülői Hang Közösség online felmérést csinált azokkal a szülőkkel, akik azt akarják, hogy gyerekük még plusz egy évet óvodában maradhasson, ezért pedig az Oktatási Hivatalhoz fordultak.

A kormány ugyanis 2019-ben változtatott az iskolaérettség szabályain: 2020-tól az óvodák és a szülők már nem dönthetnek arról, hogy egy hatéves gyerek iskolaérett-e. Ha a szülők azt szeretnék, hogy a gyerekük egy évig még óvodában maradjon, az Oktatási Hivatalnak nyújthatnak be kérvényt.

A felmérésben 1179 szülő vett részt január 1–10. között. A felmérés eredménye szerint nagy hiányosságok vannak a szülői döntést segítő tájékoztatásban és támogatásban:

  • A szülők 44 százaléka kapott csak tájékoztatást a döntés pedagógiai szempontjairól, mivel a kormány nem rendelte el a szülők érdemi, pedagógiai kérdésekre is kiterjedő tájékoztatását.
  • 70 százalékuk megtapasztalta, hogy a szakértők vagy óvodák indokolatlanul elutasítják a kérvényezés támogatását, pedig egyébként egyetértenek annak tartalmával.
  • Így bár a szülők jó eséllyel kérvényezhetnek az Oktatási Hivatalnál (az elfogadási arány 90 százalék feletti lehet), a törvény mégis akár több mint tízezernyi olyan hatéves kisgyereket kényszeríthet éretlenül az iskolába, akiknek a szülei nem kaptak megfelelő tájékoztatást és támogatást a kérvényezés megindításához.

A Népszava szerint 2020-ban összesen 22 ezren mentesülhettek a kötelező beiskolázás alól, ami több mint tízezerrel kevesebb gyereket jelent, mint a korábbi években. Az Oktatási Hivatal a lapnak azt írta, idén január 1-je és 11-e között 6339 kérelem érkezett hozzájuk, 2616 esetben már ki is küldték a határozatot, ebből 2596 a kérelemnek helyt adó. Azt is írták, a szülők legnagyobb része eddig szakmailag megalapozott, hiánytalan kérelmet nyújtott be, arról pedig nincs tudomásuk, hogy a szakértők vagy az óvodák indokolatlanul elutasították volna a kérelmek támogatását.

A kérvények legkésőbb január 15-ig adhatók be az Oktatási Hivatalhoz. A szülői szervezet szerint idén tízezernél is több olyan hatéves gyereket kényszeríthetnek iskolába, akiknek indokolt lenne a halasztás, de a szüleik nem kaptak megfelelő tájékoztatást és támogatást a kérvények beadásához. Vagyis sokan el sem jutnak addig, hogy kérelmet küldjenek az Oktatási Hivatalnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!