Javítási ajánlatokat tett az ombudsman az iskolakezdés elhalasztásának folyamatára

2021. február 15. – 13:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az alapvető jogok biztosa szülői panaszbeadványok után vizsgálni kezdte az iskolakezdés elhalasztásának kérelmezésével kapcsolatos eljárásrendet, írja az MTI OS az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalának közleménye alapján.

Közel 40 szülői panaszbeadvány érkezett az alapvető jogok biztosához az érettségivel és az iskolakezdés elhalasztásának kérelmével kapcsolatban. Az ombudsman az egyedi ügyeket egy eljárásban vizsgálta átfogóan, a tankötelezettség megállapításának új rendelkezéseire vonatkozó eljárásrendet átnézve.

A 2019 végén beiktatott jogszabály alapján a szülőknek van lehetőségük a gyermekük tankötelezettsége alóli felmentésének kezdeményezésére, kérdés volt azonban, hogy ezzel mennyire és milyen feltételek között tudnak élni a szülők. Az ombudsman ezért vizsgálta az Oktatási Hivatal gyakorlatát is. A kirendelt szakértő megállapította, hogy a szakértői bizottságok a kirendeléseket alapvetően teljesítették, a túlterheltség, a túlóra és az átirányított munkaerő azonban komoly problémákat okozott.

Az ombudsman jelentésében az eljárásrend bevezetésének módja, annak közvetett és közvetlen hatásai, a jogi szabályozás bizonytalanságai, valamint az Oktatási Hivatal és a szakértői bizottságok eljárása miatt is visszásságokra mutatott rá, így ajánlásokat fogalmazott meg kezdeményezte többek között az emberi erőforrások miniszterénél, hogy tekintse át a bizottságokra vonatkozó szabályozást és készítsenek átfogó felmérést az első osztállyal kapcsolatos iskolai tapasztalatokról. Az Oktatási Hivatal elnökét arra kérte, biztosítsa mindenki számára a szakvélemény megfelelő megismerését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!