Az Alkotmánybíróság szerint az államnak kompenzálnia kell az önkormányzatoktól elvont forrásokat

2021. február 19. – 14:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Alkotmánybíróság (AB) döntése szerint nem alaptörvény-ellenes a gödi különleges gazdasági övezet kijelölése. Ugyanakkor alkotmányos követelményként az is előírták, hogy az Országgyűlésnek a helyi önkormányzatok kötelező feladat- és hatásköreinek ellátásához azokkal arányban álló költségvetési, illetve más vagyoni támogatást kell biztosítania – írja az MTI a testület közleménye alapján.

A gödi önkormányzat alkotmányjogi panaszában azt kérte az AB-től, nyilvánítsák alaptörvény-ellenessé azt a tavalyi kormányrendeletet, amely a Samsung-gyár területét különleges gazdasági övezetté nyilvánította a járványhelyzetre hivatkozva. A kormány 2020 áprilisában jelölt ki a önkormányzat területén különleges gazdasági övezetet, és úgy döntött, hogy az oda tartozó, köztulajdonban álló közutak, közterek, közparkok tulajdonjoga, valamint a helyi adóztatás joga is a megyei önkormányzatra száll át. Így itt a megye határozhatja meg a településrendezési és környezetvédelmi szabályokat, a polgármester és a jegyző pedig elveszíti egy sor hatáskörét. A megyéknek korábban nem volt ehhez hasonló közvetlenül irányított területük, viszont az összes megyei önkormányzat fideszes többségű. Legutóbb Mosonmagyaróváron és környékén jelölt ki ilyen területet a kormány.

A gödi Samsung SDI gyár 2020. január 28-án – Fotó: Mónus Márton / MTI
A gödi Samsung SDI gyár 2020. január 28-án – Fotó: Mónus Márton / MTI

A panaszt benyújtó öt ellenzéki képviselő szerint a szabályozás szükségtelenül és aránytalanul korlátozza Göd Város Önkormányzatának tulajdonhoz való alapjogát, ezért hátrányos megkülönböztetésnek minősül, amely az alaptörvényben is megfogalmazott tilalomba ütközik. Az indítványukban arra is kitértek, hogy szerintük a szabályozás a kellő felkészülési idő hiánya és a visszamenőleges hatályú jogalkotás tilalmába ütközés miatt is ellentétes az alaptörvénnyel.

Az AB határozatában kifejtette, hogy ha az állam az ellátandó közfeladatot átadja egy másik önkormányzatnak – jelen esetben a megyei önkormányzatnak –, akkor ez a közfeladat ellátásához kapcsolódó ingatlanok tulajdonának ingyenes átadásával is járhat, ami nem minősül kisajátításnak.

Azonban azt is leszögezték, hogy ha az állam egy, a helyi közügyek vitele körébe tartozó önkormányzati közfeladatot átad egy másik önkormányzatnak úgy, hogy ezzel a közfeladatot átadó önkormányzat folyó évi költségvetésében hiány keletkezik, a hiány nem lehet olyan nagyságú, amely ellehetetleníti az önkormányzat helyi közügyek körébe tartozó feladatainak ellátását.

Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely a Facebook-oldalán azt írta: „Immár az Alkotmánybíróság is egyértelművé tette, amit hónapok óta mondogatunk: a kormánynak a saját alaptörvényéből fakadóan is kutya kötelessége kompenzálni az önkormányzatok felé az iparűzési adó csökkentését.” Karácsony szerint a döntés alapján a kormánynak minden önkormányzatot, a 25 ezer fő feletti településeket és a megyei jogú városokat teljes körűen kell kompenzálnia, mindenféle politikai megkülönböztetéstől mentesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!