Mosonmagyaróváron különleges gazdasági övezetet alakít ki a kormány

2021. február 5. – 22:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Különleges gazdasági övezetet jelöl ki Mosonmagyaróvár közigazgatási területén a kormány – derül ki a Magyar Közlönyben péntek este megjelent kormányhatározatból. A változás közvetlenebbül Mosonmagyaróvár, Károlyháza és Kimle településeket érinti.

A kormány még a járvány első hulláma idején elrendelt veszélyhelyzetben hozott rendeletet a különleges gazdasági övezetekről, amely szerint egyes területek tulajdonjoga és a helyi adóztatás joga a megyei önkormányzatot illeti. Ilyenkor a megye határozhatja meg a településrendezési és környezetvédelmi szabályokat, a polgármester és a jegyző elveszíti egy sor hatáskörét. A megyéknek korábban nem volt ehhez hasonló, közvetlenül irányított területük, viszont az összes megyei önkormányzat fideszes többségű.

Az első ilyen övezetet 2020 tavaszán Gödön, a Samsung-gyár körül alakította ki a kormány. Ekkor 59 ellenzéki képviselő fordult az Alkotmánybírósághoz, akik szerint ez a rendelet ellentétes az önkormányzatiság és a népképviselet elvével és a Helyi Önkormányzatok Európai Chartájával.

Az Alkotmánybíróság viszont arra jutott, hogy mivel a kifogásolt rendelet már hatályát vesztette, tulajdonképpen nincs ügy. Igaz, a rendelet azért vesztette hatályát, mert júniusban törvényben véglegesítették a dolgot, de mivel a panasz nem a törvény ellen irányult, ezzel az alkotmánybírák nem foglalkoztak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!