Az Alkotmánybíróság visszautasította a gödi Samsung-gyár ügyében benyújtott ellenzéki panaszt

2020. október 9. – 16:19

Másolás

Vágólapra másolva

Az Alkotmánybíróság (AB) visszautasította azt a panaszt, amelyet a gödi Samsung-gyár ügyében nyújtott be 59 ellenzéki képviselő, írja a Hvg.

A képviselők a gyár területét Gödtől elvevő kormányrendelet ellen éltek panasszal, amit az Alkotmánybíróság most arra hivatkozva utasított vissza, hogy a rendelet már nincs hatályban. A panaszos eljárást ugyanis azóta már törvénnyel véglegesítették, de mivel arról nem szólt a korábban készült beadvány, azzal nem foglalkozott az AB.

A kormány még a járvány első hulláma idején elrendelt veszélyhelyzetben hozott egy rendeletet a különleges gazdasági övezetekről, amely szerint egyes területek tulajdonjoga és így a helyi adóztatás joga a megyei önkormányzatot illeti. Ilyenkor a megye határozhatja meg a településrendezési és környezetvédelmi szabályokat, a polgármester és a jegyző elveszíti egy sor hatáskörét – idézi fel a lap. A megyéknek korábban nem volt ehhez hasonló közvetlenül irányított területük, viszont az összes megyei önkormányzat fideszes többségű.

Ez ellen fordult az Alkotmánybírósághoz 59 ellenzéki képviselő, akik szerint ez a rendelet ellentétes az önkormányzatiság és a népképviselet elvével és a Helyi Önkormányzatok Európai Chartájával. Az Alkotmánybíróság viszont arra jutott, hogy mivel a kifogásolt rendelet már hatályát vesztette, tulajdonképpen nincs ügy. Igaz, a rendelet azért vesztett hatályát, mert júniusban törvényben véglegesítették a dolgot, de mivel a panasz nem a törvény ellen irányult, ezzel az alkotmánybírák nem foglalkoztak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!