Fokozatosan nyissunk, vagy a járvány végén, egy lépésben? Ezt is kérdezi tőlünk a kormány

2021. február 17. – 10:04

frissítve

Fokozatosan nyissunk, vagy a járvány végén, egy lépésben? Ezt is kérdezi tőlünk a kormány
Bezárt éttermek Budapest belvárosában – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Napokon belül elkezdődik a konzultáció az újranyitásról, megszületett a döntés a fő témákról, jelentette be a kormány Facebook-oldalán Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Az egyik kérdés az, hogy a korlátozásokat fokozatosan vagy a járvány végén, egy lépésben oldják-e fel. A védettségi igazolványokról is kikérik az emberek véleményét: kapjanak-e felmentést bizonyos korlátozások alól azok, akik már megkapták az okmányt? Ehhez hasonló védettségi vagy vakcinaútlevelekről világszerte megy a gondolkodás, más országok, légitársaságok, techcégek is próbálkoznak saját és közös megoldásokkal, és az Európai Unión belül is felmerült az igény egy olyan megoldásra, amelyet a tagállamok (és ideális esetben az EU-n kívüli országok) kölcsönösen elfogadnak.

Dömötör Csaba szerint egy kérdés mindenképpen érinti majd az este nyolc óra utáni kijárási tilalmat. Az éttermek, a szállodák és a sportlétesítmények újranyitásáról is megszondázzák a közvéleményt. Végül arra is kíváncsi a kormány, hogy csak a beoltott külföldieket engedjük-e be Magyarországra a járvány elmúltával, vagy mindenki jöhessen.

A legújabb nemzeti konzultációt Orbán Viktor jelentette be február 4-én a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján. Csak online, a Koronavirus.gov.hu oldalon gyűjtik össze a véleményeket. Közben egy ismeretlen hátterű „Nemzeti Koronavírus Konzultáció” vált elérhetővé az interneten, egyelőre semmit nem tudni arról, hogy ki állította össze az oltásellenességet sugalló kérdéseket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!