Rogánné földjei: a Budapest Bank minden hitelkérelmet egyedileg bírál el

2021. február 11. – 17:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nincs kötött protokollja annak, hogyan kaphat valaki ötszázalékos önrész mellett gigahitelt egy nagyobb földdarab megvásárlására. A Hvg.hu érdeklődött arról a Budapest Banknál, hogyan kaphatott nem sokkal az esküvő előtt Rogán Antal harmadik felesége és családja csaknem 1,6 milliárd forint hitelt egy több mint ezerhektáros földterület megvásárlására: „a bank minden hitelkérelmet egyedi bírálat keretében vizsgál meg”, amennyiben úgynevezett projekthitelként adja a pénzt – válaszolta a bank, amely az ügylet lebonyolításakor még teljes egészében állami tulajdonban volt. Az ügylet tavaly ősszel jött létre a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjének későbbi feleségével, Obrusánszki Barbarával és annak családjával, valamint két üzlettársukkal. Több személy bevonását indokolhatta, hogy egy személy kezében 300 hektár termőföld kerülhet, márpedig a Bükki hegyháton megvásárolt földdarab ennél jóval nagyobb volt. A Rogán Barbarához köthető földekről itt olvashatja helyszíni riportunkat.

Bár a válasz alapján bárki kaphat ilyen konstrukciókkal hitelt, ha üzletileg meggyőző, a gyakorlattól ez valójában messze esik: legalább tíz, de inkább 30 százalékos önerőt megkövetelnek. Ha mégsem kell önerő, akkor a hitel nagy részét valamelyik hitelgarancia-intézmény biztosítja, ennek a díját pedig az adós fizeti meg – írta a hetilap, nem találva példát olyan hitelkonstrukcióra, amilyenhez a legújabb Rogánné családja jutott.

Lehetséges persze, hogy a hitelt további ingatlan bevonásával fedezték – elméletben így kaphatott 8 millió forint önerő mellett 200 milliós lakásvásárlására hitelt az igazságügyi miniszter, Varga Judit is. Ez azonban már banktitkot képez, így nem tudható, hogy bevontak-e az ügylethez ingatlant Rogán, vagy új családjának környezetéből, és ha igen, kiét.

„Miért gondolja bárki, hogy ez a történet a normális banki működésről szól? Valamire el kell költeni azt a rengeteg pénzt, ami a hatalom birtokosainak a rendelkezésére áll, és ez sem könnyű feladat. Egy ilyen ügylet jó lehetőséget kínál” – nyilatkozta a Hvg.hu-nak egy névtelen bankszakember. Részleteket azonban aligha lehet megtudni az ügyletről: egyrészt banktitok védi, másrészt a Budapest Bank, a Takarék Csoport, MKB Bank Nyrt. fúziójával a Magyar Bankholding Zrt.-be apportálják banki részesedésüket.

A Budapest Bank egyébként két másik esetben is adott hasonló feltételekkel – ötszázalékos önerő mellett – hitelt az Obrusánszki családnak. Abból Rogán Antal jelenlegi apósa és társai 182 millióért vásároltak meg két földdarabot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!