Öt-tízszeresére nőttek a műtéti várólisták a járvány miatt

2021. február 10. – 08:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Február 3-án, egy hete jelentette be az operatív törzs, hogy a november 10-én érvénybe lépett felfüggesztés után újra visszatérnek az egynapos ellátások az egészségügyben. A köztes időben viszont csak a sürgős operációkat, illetve azokat a műtéteket lehetett elvégezni, amelyek halasztása súlyos, maradandó károsodással járt volna.

Mivel 2020-ban március 16-tól kezdve előbb egy kisebb májusi, majd egy nagyobb júniusi enyhítésig bezárólag szintén halasztani kellett minden nem sürgős beavatkozást, a műtéti várólisták a megszokott idő sokszorosára nőttek.

A Növekedés a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) várólista-adatbázisa alapján készített összeállítást, amiből kiderül, hogy

  • a szürkehályog-műtétre váró több mint 10 ezer ember az elmúlt hat hónap 44 napos várakozási idejével szemben most 201 napot várhat a beavatkozásra;
  • szaruhártyaműtétre 111 nap helyett 831 napot kell várni;
  • a közel 700, nyitott szívműtétre váró beteg pedig 56 nap helyett most 304 napot várhat;
  • gerincsérvműtétre 5 helyett 50 napot;
  • mandulaműtétre pedig a szokott 18 nap helyett bő fél évet, 197 napot kell várni.

A teljes gyűjtés itt olvasható – a fül-orr-gégészeti, valamint szájsebészeti beavatkozásokat viszont ne keresse rajta, azokat továbbra is csak sürgős esetben lehet elvégezni.

Az egynapos műtétek előtt 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet kell bemutatni, a műtét napján pedig egy antigénalapú gyorstesztet is elvégeznek a betegen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!