Gulyás Gergely: A kormány nem kapott megkeresést az EU-tól a közbeszerzések miatt

2021. február 9. – 11:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb váratlan fordulatot vett a magyar közbeszerzési törvények és az Európai Bizottság (EB) ügye: miután Bánki Erik a Reuters beszámolójában szereplő belső dokumentumokban foglaltakra úgy reagált, hogy Magyarország valójában azért van bajban, mert túl transzparensen jár el, Gulyás Gergely azt közölte, hogy a kormány semmilyen, sem hivatalos, sem informális megkeresést nem kapott a brüsszeli testülettől a közbeszerzések ügyében – írja az MTI.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter álhírnek nevezte azt a sajtóértesülést, amely szerint az Európai Bizottság a közbeszerzési törvény módosítását kérte a magyar kormánytól. Mint mondta, a kormány folyamatosan egyeztet az EB-vel a helyreállítási alapról és a következő hétéves költségvetésről, Ágostházy Szabolcs európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár jelenleg is Brüsszelben tárgyal. Emellett azt is hozzátette, hogy

a kormány elvárja az Európai Bizottságtól, hogy teremtsen tiszta helyzetet, és azonnal cáfolja a megjelent felvetéseket, mert az ilyen jellegű álhírek aláássák és veszélyeztetik a saját forrásokkal kapcsolatos határozat ratifikációjához szükséges közbizalmat.

Frissítés 15:25: Megkerestük az Európai Bizottság magyarországi képviseletét, akik azt válaszolták, nem kommentálják sem a kiszivárgott dokumentumokat, sem az egyeztetések részleteit a Bizottság és a magyar kormány között. A két fél továbbra is intenzíven tárgyal a hétéves uniós költségvetésről és a megállapodási alapról, erről általánosságban annyit mondtak, hogy a tagállamoknak be kell tartania az uniós jogszabályokat, köztük az összeférhetetlenség, a korrupció és a csalások megelőzését és felderítését. Emellett figyelembe kell venniük a tagállamoknak szóló egyéni ajánlásokat – például azt a tavaly kiadott ajánlást is, ami szerint Magyarországon „fontos probléma” a közbeszerzések terén a verseny hiánya, ezen pedig javítania kell.

Gulyás szerint a brüsszeli testület saját adatai alapján Magyarországon a közbeszerzési gyakorlat a döntési szempontokat illetően kifejezetten jó, a közbeszerzési eljárások átláthatósága kiemelkedő, a közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatos információk 98 százaléka nyilvános, a közzététel nélküli közbeszerzési eljárások száma pedig az elmúlt hat évben 3600-ról 274-re csökkent.

Bánki Erikhez hasonlóan azt is kiemelte, hogy összességében az EU a belső piaci eredménytábla alapján 2019-ben a magyar közbeszerzési rendszert átlagos szintűnek értékelte. Magyarország a legjobb mutatóval rendelkező tíz tagállam között van, és összesen öt olyan tagország van, amelynek kevesebb területen kellene változtatnia, mint a magyaroknak, de Gulyás megjegyezte, hogy ettől függetlenül a kabinet külön elfogadott egy határozatot, amely az egy ajánlattevős közbeszerzések arányának jelentős csökkentését tűzi ki célul.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!