Bánki Erik: Túl átlátható az ország, ezért tűnik soknak a szabálytalanság

2021. február 9. – 09:46

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn a Reuters nyomán mi is megírtuk, hogy az Európai Unió belsős dokumentumok alapján a közbeszerzési törvények szigorítására szólította fel Magyarországot a rendszerszintű visszaélések miatt. Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke szerint ugyanakkor valójában arról van szó, hogy Magyarország túl transzparensen jár el, ezért tűnik úgy, hogy nálunk több a szabálytalanság – írja az atv.hu.

Bánki az ATV Csatt című műsorában úgy fogalmazott, hogy az Európai Bizottsággal három éve van egy alapvető vitájuk. Szerintük az ellenőrzési rendszer, amellyel ők dolgoznak, „nem megfelelő”, mert a magyar jogszabályokban foglaltaktól teljesen eltérően értékeli az eljárásokat. Mint mondta, az Európai Bizottság egy 12 pontos szempontrendszer alapján vizsgálja a pénzek elköltését, ha pedig ennek eredményét összességében nézzük, akkor Magyarország a középmezőnyben foglal helyet, míg Spanyolország, Portugália, Olaszország, Románia vagy éppen Ausztria nálunk rosszabb helyen áll. Szerinte ez azt jelzi, hogy ezeknél az országoknál sokkal több probléma van ezekkel az eljárásokkal.

Amint azt a Reuters is kiemelte, az uniós csalásellenes szervezet, az OLAF tavalyi jelentése szerint 2015 és 2019 között Magyarországon az uniós források elköltésének csaknem 4 százalékában volt szabálytalanság, amely összehasonlítva az uniós átlag 0,36 százalékával, igen rossz arány. Még a második legrosszabb eredményt produkáló, 0,53 százalékos Szlovákiánál is sokkal rosszabban teljesítettünk.

„A Magyarországgal szemben kimutatott négy százalékos problémahányados abból ered, hogy Magyarország 99 százalékban tölti fel a közbeszerzési eljárásokat az Európai Bizottság honlapjára, egy csomó ország ebben jóval elmarad tőlünk. Ők például a kis értékű eljárásokat fel sem töltik”

– reagálta erre a politikus, hozzátéve, hogy az átláthatóságunk az élmezőnyben van, erre faragunk rá.

Bánki emellett beszélt a jövőre esedékes országgyűlési választásról is. Ez szerinte fontos értékmérő, de ők nem rövidtávon gondolkodnak, hanem 20-30 évben. Emellett azt is kiemelte, hogy nem lesz választási költségvetés, mindent megtesznek azért, hogy az ország minél előbb kilábaljon a válságból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!