Kirúgása miatt jogi lépéseket tervez a Városháza ellen a keresztelés betiltása mellett érvelő volt munkatárs

2021. február 4. – 14:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy pánikszerű reakció keretében született politikai döntésnek nevezte elbocsátását Békés Gáspár, a Főpolgármesteri Hivatal nemrég kirúgott munkatársa, akit Karácsony Gergely főpolgármester azután távolított el a hivatalból, hogy a KDNP felszólította erre, a Városháza pedig nyilvánosan is elhatárolódott tőle.

„Január 28-án jelent meg az első cikk rólam, majd február 2-án, négy munkanap múlva már el is bocsátottak, amit nem indokoltak meg. A gyorsaság is meglepett. Nem tartottam valószínűnek, hogy a szólásszabadság keretei közé tartozó, évekkel korábbi írásaim miatt elbocsátanának, mivel ez – amellett, hogy törvénytelen – kommunikációs és politikai szempontból is a lehető legrosszabb döntés a főváros számára” – nyilatkozta Békés a Mandinernek.

A csütörtökön megjelent interjúból az is kiderül: Békés Gáspár az eltávolítását jogtalannak tartja, a döntés miatt pedig jogi lépéseket tervez. „A főváros nem hagyott számomra más opciót, mint a jogorvoslatot, mivel tisztességes eljárás, azaz, tényfeltáró vizsgálat helyett egy rögtönítélő bíróság gyorsaságával elküldtek, sőt, nyilvánosan megsértették a jó hírnevem” – nyilatkozta a próbaideje alatt elbocsátott Békés a lapnak. Fontos tudni, hogy a próbaidő alatt a munkáltató bármikor elbocsáthatja a munkavállalót, és még indokolnia sem kell a munkaviszony megszüntetését. Vagyis egy munkavállaló számára ez eléggé megnehezít mindenfajta jogorvoslatot.

„Engem is megkérdezhettek volna a fővárosban, volt egy hetük felkészülni kommunikációból. Mondhatták volna, hogy a főváros nem foglal állást a munkatársai magánvéleményéről, főleg ha azokat évekkel ezelőtt írta. Felhívhatták volna mindemellett a figyelmet arra, hogy a szólás-, sajtó- és lelkiismerti szabadság mindenkit megillet; a köztisztviselők online zaklatását és fenyegetését elítélik, illetve, hogy a KDNP előbb a saját háza táján söprögessen, Bayer Zsolt hírhedt kijelentései miért nem zavarják a pártot. (…) Igen, úgy gondolom, elárultak és feláldoztak, a kormánynak pedig sikerült elterelnie a figyelmet az egyetemek beszántásáról és arról, hogy rendőrök viszik el a papi pedofília egyik áldozatát, hogy ne szólalhasson fel.”

Ahogy korábban a Telex is beszámolt róla, Békés Gáspár 2020 decembere óta dolgozott a budapesti Városháza klíma főosztályának munkatársaként, majd a nevéhez kötődő Varga Judit-mém, a keresztelés betiltása melletti érvelése, valamint egyéb (egyébként jóval korábbi) állásfoglalásai miatt a Városháza előbb elhatárolódott tőle, majd megszüntette a munkaviszonyát.

Békés Gáspár az interjúban azt is mondta: nem igaz, hogy bármilyen vallási szimbólumot is megrongált volna, a Gellért-hegyi keresztet pedig nem festékkel, hanem – festett plexilapokat használva – színes fényekkel tervezték átszínezni, amivel ő és társai arra szerettek volna utalni, hogy a világot többféleképpen lehet értelmezni. A vállaltan ateista Békés állítása szerint számos „korrekt és konszolidált” vitát folytatott már az évek során hívőkkel, úgy gondolja, nyitott a párbeszédre.

Úgy véli, a kormánymédia szélsőségesnek kívánja őt beállítani, a Don-kanyarnál meggyilkoltakkal kapcsolatos véleményéből a híradások például szándékosan felejtik ki a gondolat második felét, vagyis az elesetteket valóban nem tartja hősöknek, áldozatoknak azonban annál inkább. „Szerintem a hősiesség nem valósulhat meg kényszer hatására, és nem irányulhat ártatlan emberéletek kioltására. A sorkatonák egymásnak küldése viszont pontosan ez. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem voltak egyéni hőstettek a fronton, sokan tettek önzetlen erőfeszítéseket társaik megmentésére.”

A személye és véleménye körül kialakult helyzettel kapcsolatban Békés az interjúban úgy fogalmazott: „Most úgy néz ki, elkezdődött azoknak az ateistáknak az üldözése, akik világnézetüket nyíltan vállalják, és kérdéseket tesznek fel más világnézetekre.”

Megjegyzés: A szemlézett cikket később módosították, a per helyett jogorvoslatra készül Békés. A mi cikkünket ennek megfelelően frissítettük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!