Távozik a főpolgármesteri hivataltól a Varga Judit-mémet megosztó munkatárs

2021. február 2. – 15:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Próbaideje alatt megszűnt a munkaviszonya Békés Gáspárnak, a főpolgármesteri hivatal környezetügyi szakértőjének, aki a Magyar Nemzet szerint Varga Judit esetleges bebörtönzéséről szóló mémet osztott meg az interneten – tudtuk meg városházi forrásokból. A hírt a Városháza sajtóirodája először nem kommentálta, majd megerősítette.

A kormánylap a mémen kívül még Békés Gáspár rovására írta, hogy nem tartja hősnek a Don-kanyarban elesett magyar katonákat, valamint egy korábbi írása szerint betiltaná a gyerekek megkeresztelését. Ez utóbbi vélemény miatt a Kereszténydemokrata Néppárt is felszólalt a hétvégén, Békés eltávolítását követelve.

Frissítés: Békés Gáspár a Magyar Nemzetben megjelenteket lapunknak úgy pontosította, hogy a Don-kanyarban elesett magyar katonákat áldozatoknak tartja, nem hősöknek, mivel pacifista lévén a sorkatonák kényszerített háborúját nem fetisizálja. A keresztelést pedig betiltatná, nem pedig ő maga tiltaná be.

Békés Gáspár a Magyar Nemzetnek azt írta a Varga-mém kapcsán, hogy szerinte a Varga Juditról feltett kérdés és az ehhez fűzött hashtag nem sugalmazza a börtönnel való fenyegetést, mindössze a nemzeti együttműködés rendszere utáni időkről szól. Hozzátette, hogy szerinte a mém művészeti alkotásként értelmezendő, e szöveget is tartalmazó képek alapján nem lehet következtetni a posztoló politikai meggyőződésére. A bárki által öt perc alatt megalkotható, viccesnek szánt tartalommal kapcsolatban megjegyezte azt is, hogy nem a csok igénybevételével átépített családi ház miatt kell börtönre számítania Varga Juditnak.

A lapnak a Városháza sajtóirodája korábban úgy nyilatkozott hogy „nevezett személy 2020 decembere óta a városháza klímafőosztályának munkatársa”, „hivatkozott magánvéleményével sem a főpolgármester, sem a városvezetés semmilyen formában nem azonosul, nevezett magánvéleménye semmilyen formában nem tükrözi a hivatal és a városvezetés álláspontját”. Kitértek arra, hogy Békés Gáspárra köztisztviselőként is szigorúbb szabályok vonatkoznak, magánvéleményét és köztisztviselői munkáját elválasztania kötelezettség. Hozzátették: e kötelezettségre nevezettet a hivatal vezetése figyelmezteti.

A KDNP kedd este kiadott közleményében üdvözölte a döntést; mint írják, tiltakozásuk eredményre vezetett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!