Új szavazást kér a modellváltásról a szegedi egyetem professzora, akinek nem adták meg a szót a szenátusi ülésen

2021. február 1. – 18:06

Másolás

Vágólapra másolva

A Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarának volt dékánja, Szajbély Mihály beadványt nyújtott be annak érdekében, hogy megismételjék az egyetemi modellváltásról szóló szavazást, írja a HVG.

A múlt pénteken tartott rendkívüli ülésen Rovó László rektor kétszer is elindította a szavazást, így többek számára nem volt teljesen világos, hogy pontosan miről is szavaznak. A szavazásra jogosultak többsége online vett részt az ülésen, ahol egy módosított határozati javaslatról kellett dönteniük, amelyet volt, aki csak aznap kapott kézhez.

Az ülésre Szajbély is beadott egy módosító javaslatot, majd miután a javaslatait felolvasták, a szavazás kezdete előtt jelezte, hogy szót kérne, azonban Rovó nem engedélyezte a hozzászólást, nem kapott szót. Szajbély az elutasítás után jelezte, a szavazás utáni felszólalása már csak „eső után köpönyeg lesz”, a szavazás után pedig kiemelte, hogy

„emlékezete szerint a szenátus történetében példátlan, hogyha egy szenátor a szavazás előtt időben jelzi felszólalási szándékát, akkor azt nem kapja meg”.

Szajbély Mihály, az SZTE Bölcsészettudományi Karának dékánja 2017. május 26-ánFotó: Rosta Tibor /MTI
Szajbély Mihály, az SZTE Bölcsészettudományi Karának dékánja 2017. május 26-ánFotó: Rosta Tibor /MTI

Végül három és fél órás vita után szavazták meg, hogy az egyetem szenátusa kezdeményezi a modellváltást, magyarul elfogadják, hogy a kormányzati terveknek megfelelően kikerüljenek az állami fenntartásból.

Január elején rendelték be a Palkovics-féle Innovációs Minisztériumba (ITM) a szegedi és pécsi rektorokat, hogy ismertessék velük az elképzelést: egyetemeik kikerülnek az állami fenntartásból, és közalapítványi formába mennek át.

Ugyanez a sors vár a Semmelweis (SE), a Debreceni (DE) és a Pécsi Egyetemre (PTE) is, vagyis a hazai orvosképzés mind a négy nagy intézménye formálisan magánintézménnyé válik. Egyetemi körökben úgy tudják, hogy Debrecen és a Semmelweis már jóval korábban be volt avatva a tervekbe, sőt, ők maguk szorgalmazták az átalakulást. Ezzel a Corvinus példáját követték: 2019-ben ők voltak az elsők, akik alapítványosodtak, majd hamarosan még kilenc intézményre várt ez a sors Miskolctól az SZFE-ig – az Agrár- és Élettudományi Egyetem most február elsején kerül ki az állami fenntartásból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!