Megszavazta az SZTE modellváltását, majd lemondott szenátusi tagságáról a fideszes professzor

2021. január 30. – 13:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az általa képviselt kari tanács akaratával szembemenve megszavazta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közalapítványi formába való átalakítását, majd lemondott a szenátusi tagságáról Pál József bölcsészprofesszor, írja a Szeged.hu. A professzor még pénteken, röviddel a szavazás után tájékoztathatta a Doktori Tanács tagjait a lemondásról.

A szegedi Fidesz alelnökeként aktívan politizáló Pál szavazása és lemondása azért különösen érdekes a furcsa körülmények között megszavazott modellváltás fényében, hogy a bölcsészkart képviselve a kari tanács akaratával ellentétesen szavazott. Pál a lemondólevelében arról írt, hogy a „kötött mandátum” lényégében „kiskorúvá” tette volna a képviselőket, mert feleslegessé teszi mások véleményének komolyan vételét.

„Sokkal több előnnyel jár számunkra, ha kihasználjuk a most kínálkozó hatalmas lehetőséget, amely a szenátus mai (pénteki) döntésével végül is reálissá válhat, mintha nem élünk vele” – írta Pál Gyenge Zoltán bölcsészkari dékánnak, a doktori iskola vezetőjének.

Pénteken Szegeden és Pécsen is átment a Palkovics-terv, azaz igent mondtak a vidéki felsőoktatás alapvető átalakulására. Ezzel Magyarországon hamarosan megszűnhet az állami orvosképzés, és a vidéki tudományegyetemek privatizálódnak, a politikától azonban nem kerülnek távolabb. A szegedi szavazást nagy vita és némi zavar előzte meg. Nem kapott például szót a modellváltásról szóló előterjesztést ellenző szenátusi tag, Szajbély Mihály, majd némi kavarodás jött azzal kapcsolatban, hogy pontosan miről is szavaznak, Szajbély előterjesztéséről, vagy az egyetem vezetésének változatáról szavaznak-e, így többen nem is tekintik érvényesnek a modellváltásról intézett szavazás eredményét.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!