BKK: Nincs lehetőség a Blaha Lujza tér teljes újratervezésére

2021. január 26. – 13:52

Másolás

Vágólapra másolva

Három nappal azután, hogy Vitézy Dávid, az állami Budapest Fejlesztési Központ vezetője a közösségi oldalán bírálta a Blaha Lujza tér felújítási terveit, hiányolva belőle a többi között a Népszínház utcai villamos átvezetését, a BKK részletes választ adott a kritikára:

  • Nincs se idő, se pénz a Népszínház utcai villamos Blaha Lujza téren való átvezetésére
  • A kormányzati támogatás kötött határideje miatt kell sietni
  • Lesz WC, de nem ott, nem úgy

Részletesebben:

A BKK szerint a Népszínház utcai villamos Blaha Lujza téren való átvezetésére jelenleg sem az ahhoz szükséges anyagi keret, sem kellő idő nem áll rendelkezésre. Ettől függetlenül a majdani, újraépítendő Rákóczi úti villamoshoz való csatlakozást a jelenlegi felújítási terv továbbra is szem előtt tartja.

A Blaha Lujza tér felújításához nyújtott 1 milliárd forintos kormányzati támogatással kapcsolatban a cég közli, hogy az csak 2021-ben használható fel, a projekt állami támogatásáról szóló szerződés nem hosszabbítható 2021. év végénél tovább. Ez nemcsak a már elfogadott tervek átrajzolására, de a lakosság véleményének meghallgatására, a velük folytatott párbeszédre sem nyújt kellő időt a főváros vezetésének.

A föld alá tervezett nyilvános WC-t pedig a felszínen építik meg, a nagyságrendileg 800millió forintba kerülő, 121 négyzetméteres kávézó épülete helyett magántőke bevonásával egy szolidabb költségű, de a célnak megfelelő épület valósulna meg egy másik beruházás keretében.

A régi városvezetés kezdte

A BKK közleménye szerint a Blaha Lujza tér tervei a korábbi városvezetés határozott útmutatásai alapján készültek, tudatosan figyelmen kívül hagyva a későbbi villamos fejlesztési lehetőségeket, vagy a kerékpáros közlekedés érdemi színvonalnövelését. Ezzel együtt a tervezők komoly munkával egy harmonikusan, igényesen kialakított teret terveztek.

Az új városvezetés folytatja

A jelenlegi városvezetés igyekszik megtartani a terv alapkoncepcióját, egyúttal a villamos fejlesztéseket nem kívánja ellehetetleníteni, és közben több zöldfelületet is szeretne látni a téren, valamint kerékpáros szempontból is van tennivaló, áll a közleményben.

Mint arról beszámoltunk, idén elkezdődik a Blaha Lujza tér, az ottani aluljáró és a Somogyi Béla utca felújítása. A munkálatok nagyjából másfél évig tartanak majd. A felújításra 2,67 milliárd forint áll rendelkezésre fővárosi és kormányzati forrásból.

A tér átépítéséről 2017 nyár elején döntött a Fővárosi Közgyűlés. Tarlós István korábbi főpolgármester és Kocsis Máté, akkor még Józsefváros polgármestereként 2018 őszi munkakezdéssel és 2019 nyári átadással számolt.

A költségeket akkor 1,8 milliárd forintra becsülték, amelyhez a kormány 1 milliárd forintot ígért. Azonban a tervek módosulása és az építőipari költségek emelkedése miatt alaposan megcsúszott a beruházás. A felújítási tervek tartalmának csökkenésében feltehetően szerepet játszott a drágulás, valamint a főváros néhéz finanszírozási helyzete.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!