Vitézy hiányolja a villamos-végállomást a Blaha Lujza tér terveiről

2021. január 23. – 11:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közösségi oldalán bírálta Vitézy Dávid, az állami Budapest Fejlesztési Központ vezetője a Városháza és a BKK által pénteken bejelentett a Blaha Lujza téri felújítást.

Vitézy szerint a 28-as, 37-es és 62-es villamosok végállomása ma hosszú sétával, kényelmetlenül érhető csak el a metró felől, ehelyett a téren új, akadálymentes villamosvégállomás jöhetne létre, a tér további része pedig bezöldíthető lenne. De nem ez történik, marad a térkő, funkcionális fejlesztések nélkül, átgondolatlanul, itt-ott megvagdosva a projekt műszaki tartalmát, például elhagyva az aluljáróba tervezett köz wc-t is, teszi hozzá.

Mint arról beszámoltunk, idén elkezdődik a Blaha Lujza tér, az ottani aluljáró és a Somogyi Béla utca felújítása. A munkálatok nagyjából másfél évig tartanak majd. A felújításra 2,67 milliárd forint áll rendelkezésre fővárosi és kormányzati forrásból.

A tér átépítéséről 2017 nyár elején döntött a Fővárosi Közgyűlés. Tarlós István korábbi főpolgármester és Kocsis Máté, akkor még Józsefváros polgármestereként 2018 őszi munkakezdéssel és 2019 nyári átadással számolt.

A költségeket akkor 1,8 milliárd forintra becsülték, amelyhez a kormány 1 milliárd forintot ígért. Azonban a tervek módosulása és az építőipari költségek emelkedése miatt alaposan megcsúszott a beruházás. A felújítási tervek tartalmának csökkenésében feltehetően szerepet játszott a drágulás, valamint a főváros néhéz finanszírozási helyzete.

Frissítés: A főváros szerint se idő, se pénz a felvetett javaslatra

A BFK vezetője a Blaha Lujza tér felújítását visszásan kritizálja, mert a tér rekonstrukciója kapcsán a kormány által szabott rendkívül szűk határidők nem adtak lehetőséget további időt igénylő részvételiségi folyamatra, áll Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnökének közleményében. Ráadásul, amiket Vitézy Dávid leír, az sok-sok plusz milliárd forintot jelentene, amire a fővárosnak a kormánynak hála most nincs pénze, tette hozzá.

Balogh közleményében leszögezi: a Lánchídhoz hasonlóan itt is egy olyan beruházást kritizálnak, amelyet a fideszes városvezetés nem tudott a kitűzött időre elvégezni – a Lánchídnál 2017-es befejezéssel is számoltak, a Blaha felújításának befejezését 2019 végére ígérték. Ezekkel együtt is a most következő felújítás során a korábbi tervekkel ellentétben értékes fákat tart meg a főváros, valamint több mint 65 új fa kap majd helyet, és több mint 1000 négyzetméter új zöldfelület jön létre. Az új gyalogos-átkelőhelyek a felszínen teljes értékűen átjárhatókká teszik majd a csomópontot, áll a közleményben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!