Egy évre biztosan védelem alá került a Wichmann-kocsma

2021. január 22. – 19:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A fővárosi kormányhivatal visszavonta a Kazinczy utca 55. szám alatti épületre kiadott bontási és építési engedélyt – közölte pénteken Erzsébetváros önkormányzata.

Egy másik határozatban az épületet egy évre szóló, ideiglenes műemléki védelem alá helyezte Budapest Főváros Kormányhivatala.

Erzsébetváros az önkormányzat közleménye szerint „üdvözli a döntést és reméli, hogy a Miniszterelnökség illetékes hivatala is hozzájárul ahhoz, hogy a Wichmann-kocsma mielőbb megkapja a végleges műemléki védelmet.”

A Wichmann-kocsma épülete – Fotó: Bődey János / Telex
A Wichmann-kocsma épülete – Fotó: Bődey János / Telex

Ahogy a Telex korábban megírta, ötemeletes gigaszálloda építését tervezték a legendás Wichmann-kocsma, a szomszéd épületek és játszótér helyére a VII. kerületi Király utcában. A gazdag történelmű épület – ahol megszületett 1836-ban a magyar kártya is – eddig nem állt egyedi védettség alatt.

Erzsébetváros önkormányzatának ezért nem lett volna lehetősége megvédeni a Kazinczy u. 55. szám alatti házat, amelynek a sorsáról a kormányhivatal dönthet.

Napokkal később derült ki, hogy részleges bontási engedélyt kértek a budai étterem, a Márványmenyasszony épületére, ami annak idején Széchenyi és Wesselényi lakodalmának is otthont adott. A Budavári önkormányzat később azt írta, hogy a kormányhivatalhoz eljuttatott kifogásaik alapján „módosították a terveket és született az a döntés, hogy az utcafronti földszintes épület, amely a vendéglő emblematikus része, megmarad, csak a telek többi részére kaptak bontási engedélyt”.

A kulturális örökség védelméért felelős Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely a múlt héten azonnali hatállyal elrendelte a Márványmenyasszony étterem épületeinek, valamint a Wichmann-kocsma esetében a műemléki védettségi eljárás megindítását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!