Elbonthatják azt a ma is álló éttermet, ahol Széchenyi lakodalmát tartották

2021. január 9. – 17:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Részleges bontási engedélyt kértek a budai étterem, a Márványmenyasszony épületére, ami annak idején Széchenyi és Wesselényi lakodalmának is otthont adott – írja a 24.hu.

Az 1793-ban, egy szőlősgazda által borkimérésként alapított Márvány utcai étterem épületének új tulajdonosai 2020 végén keresték meg Csány Évát, az I. kerület főépítészét. Miután egyeztettek vele, a kerületi kormányhivatalnál benyújtották az engedélykérelmüket az épület bontására.

A Márvány utca 6. nem élvez védettséget, a műemléki feltételeknek formailag ugyanis nem felel meg, bontási tilalommal pedig épp ezért nem is ellátható.

Csány Éva azt mondja: igazságügyi szakértővel alátámasztott vélemény szerint az udvarban lévő idős fák életveszélyesek, így mindegyiket ki kell vágni. A főépítész azt állítja, igyekszik meggyőzni a gazdát arról, hogy legalább az utcafrontot tartsa meg, így a földszint megmaradhatna jelenlegi formájában, felette pedig új emeletek épülhetnek.

A részleges bontásra ítélt épület a reformkorban a budaiak és pestiek egyik legfelkapottabb szórakozó- és találkozóhelye volt. Itt tartották gróf Széchenyi István 1836-os, illetve báró Wesselényi Miklós 1845-ös lakodalmát is.

Az étterem a nevét valószínűleg a Várszínházban 1836-ban bemutatott Zampa, a Márványmenyasszony című operáról kapta. Az étlapján egész működése alatt magyaros ételek szerepeltek. A szocializmus idején a Gundel olcsóbb alternatívájának számított ezért népszerű tudott maradni.

A rendszerváltás után a Márványmenyasszonyt privatizálták, az épület három tulajdonosváltás után 2020 őszére került a Recontra Ingatlanhasznosító és Üzemeltető Szolgáltató Kft.-hez, amely november 16-án tulajdonjog-bejegyzés iránti kérelemmel fordult a földhivatalhoz, de ezt egyelőre nem jegyezték be – írja a 24.hu a hivatalos iratokra hivatkozva.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!