Gulyás Gergely elrendelte a műemléki védelmi eljárás megindítását a Wichmann-kocsma és a Márványmenyasszony épületeire

2021. január 16. – 10:34

frissítve

Gulyás Gergely elrendelte a műemléki védelmi eljárás megindítását a Wichmann-kocsma és a Márványmenyasszony épületeire
A Wichmann-kocsma épülete – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A kulturális örökség védelméért felelős Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely azonnali hatállyal elrendelte a Márványmenyasszony étterem épületeinek, valamint a Wichmann-kocsma esetében a műemléki védettségi eljárás megindítását, derül ki a Miniszterelnökségnek az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményéből.

Azt írják, hogy az eljárás befejezéséig, amit a Miniszterelnökség gyorsított ütemben fog lefolytatni, az ingatlanokon tilos bármilyen bontási vagy építési munkálatot végezni.

Múlt szerdán írtuk meg, hogy ötemeletés gigaszálloda épülhet a legendás Wichmann-kocsma, a szomszéd épületek és játszótér helyére a VII. kerületi Király utcában. A gazdag történelmű épület – ahol megszületett 1836-ban a magyar kártya is -, nem áll egyedi védettség alatt.

Erzsébetváros önkormányzata ezért közleményében azt írta, hogy nincs lehetősége megvédeni a Kazinczy u. 55 szám alatti házat, amelynek a sorsáról a kormányhivatal dönthet.

Napokkal később derült ki, hogy részleges bontási engedélyt kértek a budai étterem, a Márványmenyasszony épületére, ami annak idején Széchenyi és Wesselényi lakodalmának is otthont adott.

A Budavári önkormányzat később azt írta, hogy a kormányhivatalhoz eljuttatott kifogásaik alapján „módosították a terveket és született az a döntés, hogy az utcafronti földszintes épület, amely a vendéglő emblematikus része, megmarad, csak a telek többi részére kaptak bontási engedélyt.”

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom